Що треба їсти на сніданок, щоб день був продуктивним

Недарма кажуть, що сніданок — найважливіший прийом їжі, тому що він заряджає організм вітамінами, корисними речовинами, які підтримують заряд енергії протягом дня. Що потрібно їсти вранці, щоб залишатися продуктивним?

Фахівці зазначили, що ранковий прийом їжі має складатися з варених курячих яєць, ягід, домашнього йогурту (або без добавок), бананів, каші (гречаної, пшеничного, вівсяного), горіхової пасти, а також авокадо, бобових (квасоля, сочевиця). (З сиром, зеленню та відвареною куркою овочі або червона риба). Але хліб на сніданок варто обирати цільнозерновий.

Ще вранці можна з’їсти горіхів, зокрема мигдаль, фініки, насіння чіа. Всі перераховані вище продукти добре насичують, збагачують організм вітамінами й сприяють виробленню енергії, яка підвищує нашу продуктивність.

А ось від цитрусових, гострої їжі та солодких продуктів на сніданок краще відмовитись, оскільки вони негативно позначаться на здоров’ї.

Нагадаємо, лікар-дієтолог Ліза Московиць зазначила, що ранковий прийом їжі має складатися з білків, клітковини та корисних жирів, в іншому випадку такий сніданок може послабити імунітет і негативно позначитися на загальному стані здоров’я.

Раніше видання “Коментарі” повідомляло, що ранковий прийом їжі пропускати в жодному разі не можна, адже сніданок заряджає організм енергією та дає сили на весь день. Фахівці в галузі харчування кажуть, що вранці бажано вживати багато білків та клітковини.

Читай також, якщо мрієте про плоский живіт і струнку талію, тоді потрібно не тільки займатися спортом, але й переглянути свій раціон. Зокрема, відповідально поставитися до сніданку, який є найважливішим прийомом їжі, тому що запускає метаболізм та надає енергії організму.

Лікарі розповіли, які напої руйнують здоров’я кишківника

Кишківник — життєво важливий орган, який виконує багато корисних функцій, зокрема він є першою лінією оборони імунітету. Тому його потрібно берегти. Для цього важливо переглянути свій раціон та виключити з нього кілька напоїв, здатних “зруйнувати” його здоров’я.

Дослідники з’ясували, що порушити роботу кишківника можуть штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, сахарин та сукралоза. Річ у тому, що вони здатні змінювати мікробіом органу, а це негативно впливає на самопочуття людини. Ці підсолоджувачі часто зустрічаються у дієтичних газованих напоях.

Експерти розповіли, що штучні підсолоджувачі — у концентрації, еквівалентній двом банкам дієтичної газованої води, сприяють тому, що два шкідливі типи кишкових бактерій починають прикріплюватися до епітеліальних клітин, які вистилають стінки кишківник, і пошкоджують їх. Потім бактерії можуть проникнути в кровообіг і викликати запальний процес у лімфатичних вузлах та органах.

Нагадаємо, що кишківник середньої людини населяє близько 1000 різних видів бактерій. Їхню загальну кількість складно визначити, але рахунок йде на трильйони. Ця мікрофлора виконує низку важливих функцій, тому важливо підтримувати її правильний баланс. А допомогти цьому може один простий продукт.

Раніше видання “Коментарі” повідомляло, що постійні проблеми з кишківником можуть призвести до артриту, гормонального дисбалансу, збільшення ваги, хронічної втоми та навіть розвитку онкології. Тому дуже важливо займатися оздоровленням цього органу. Експерти розповіли, що для цього потрібно зробити?

Чим замінити кухонну сіль, щоб страви залишилися смачними

В Україні та й деяких країнах Європи може виникнути дефіцит солі. Це пов’язано із зупинкою найбільшого підприємства “Артемсіль” у Донецькій області. Зараз на полицях магазинів цей продукт є, але ціна на нього зросла у кілька разів. Експерти розповіли, чим можна замінити сіль під час приготування страв, щоб вони залишалися смачними.

Сік лимона

У його складі є велика кількість вітаміну С, який позитивно діє на організм. Насправді, лимонний сік підійде для салатів та м’ясних страв, і зробить їх не лише смачними, а й корисними.

Соєвий соус

Замінити сіль можна соєвим соусом, до якого входить сіль, спеції, а також мінеральні речовини. Але вибирайте соус без консервантів та не переборщуйте з ним у процесі приготування страв. Добова доза – 2 ст. л. Він чудово підкреслить смак перших страв, а також салатів та м’яса.

Морські водорості

У їх складі міститься морська сіль, яка надає водоростям солонуватий смак. А ще вона багата на йод та вітаміни.

Часник

Якщо ви не знали, то цей овоч знижує потребу організму в солі та насичує його вітамінами та корисними речовинами. Часник має цілу низку корисних властивостей, зокрема зміцнює імунну систему. У процесі приготування можна використовувати часник у порошку або сухі спеції.

Оцет

Звичайним оцтом можна замінити сіль у салатах, а рисовим – у стравах китайської кухні. Щоб додати аромату та пом’якшити смак, змішайте його з травами.

Мариновані продукти

Можна також використовувати мариновані продукти, наприклад огірки, помідори, гриби. Сам маринад можна додати в суп або якийсь гарнір.

Раніше видання “Коментарі” повідомляло, що шкідливіше для здоров’я — сіль або цукор.

Лікарі розповіли, кому категорично не можна їсти полуницю і чому

Полуниця є однією з найкорисніших, і смачних ягід, тому коли ціни перестануть бути “кусачими”, її обов’язково потрібно додати до раціону. Проте, не всім можна вживати літню ягоду, тому що вона має низку протипоказань.

Лікарі зазначили, що у складі полуниці є безліч вітамінів, корисних речовин та антиоксидантів, тому вона сприятливо діє на роботу організму. Дослідники відзначають, що ягода має антиоксидантну, протизапальну та нейропротекторну дію.

Але, як і будь-який інший продукт, полуниця, попри корисні властивості, має протипоказання. Лікарі розповіли, кому її варто обмежити у раціоні:

— Годуючим мамам. Варто знати, що полуниця є сильним алергеном, тому, щоб уберегти малюка, жінці, яка годує, варто тимчасово відмовитися від вживання ягоди. Якщо ж дуже хочеться, то можна з’їсти, але не більше 1-2 ягід.

— Дітям до 3-х років. Є високий ризик харчових розладів та отруєнь, тому що організм маленької дитини дуже чутливий.

— Людям із захворюваннями нирок. Часто й у великій кількості не можна вживати полуницю тим, хто має проблеми з нирками, інакше можна підвищити ризик виникнення каміння.

— Людям з гастритом та виразкою. Тим, у кого діагностовані захворювання травної системи також краще утриматися від полуниці, тому що в ній багато кислоти, а вона може спричинити подразнення слизової оболонки шлунка.

Крім того, літню ягоду не бажано вживати на голодний шлунок або відразу після основного приймання їжі, щоб уникнути проблем із травленням.

Раніше видання “Коментарі” повідомляло, як вибрати смачну, а головне – натуральну полуницю.

Віспа мавп: що відомо про захворювання та чому його вже порівнюють з пандемією COVID-19

7 травня в Великій Британії зафіксували перший випадок захворювання під назвою віспа мавп: пацієнт декілька тижнів тому повернувся з Нігерії. За два тижні хворих на віспу мавп виявили у США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції та Австралії. Віспа мавп – одна з тем, яка активно обговорюється у світових ЗМІ. Захворювання вже порівнюють з пандемією COVID-19. Про те чи дійсно така небезпечна ця хвороба, розповів голова комітету Верховної ради України з питань здоров’я Михайло Радуцький.
Віспа мавп була виявлена у лабораторних приматів та диких тварин (мавпи, щури, білки) у Центральній та Західній Африці. Перший випадок інфікування людини був зафіксований у 1970 році. Хвороба схожа на звичайну віспу, але відрізняється легшим перебігом хвороби. Інфікування, як правило, проходить через тісний контакт. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Захворювання передається при контакті з інфікованою твариною (мавпа, щур, білка), від інфікованої людини людині або через предмети – одяг, постільна білизна.

Які симптоми захворювання?

Інкубаційний період триває від 6 до 16 днів. У людини зазвичай розвивається лихоманка, озноб, головний біль, біль у м’язах, перевтома. Згодом з’являються характерні висипи на тілі. Найчастіше захворювання проходить самостійно за два-три тижні. Але у деяких випадках хвороба протікає у важкій формі. Рівень летальності коливається від 1% до 15%. Найскладніше переносять це захворювання діти.
За словами Михайло Радуцького, до групи ризику входять мандрівники, що повернулись з Африки та ті, хто вживав м’ясо диких тварин або торкався до них. Також він переконаний, що вірус з’явився після піку пандемії коронавірусу.
“Неодноразово казав про те, що після пандемії COVID-19 світ очікують інші виклики, зокрема, поява нових вірусів. Навіть під час війни Україна має бути готовою до нових біологічних загроз. Очікуємо рекомендації від ВООЗ, як протидіяти розповсюдженню мавпячої віспи, і разом з МОЗ готуємо відповідні заходи”,- заявив фахівець.
Британські та американські вчені у галузі охорони здоров’я вважають ризик великого спалаху хвороби мінімальним. Вірус не настільки заразний, як, наприклад, COVID-19. Хвороба передається обмежено, лише при тривалому контакті. Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) нагадують, що для боротьби з мавпячою віспою можна використовувати вакцину проти звичайної віспи.
Нагадаємо, що “Коментарі” інформували про те, що родич штаму Omicron викликає серйозніші симптоми.