Дієтолог розповіла, який фрукт знижує ризик виникнення раку: є у кожному супермаркеті

Апельсини — це живильні електростанції, які актуальні в зимовий сезон. Про користь, яку цитрус приносить здоров’ю людини, на своїй сторінці в Instagram розповіла клінічний дієтолог Ловнет Батра.

За словами медика, в апельсинах міститься лимонен – прозора рідина, яка є основним компонентом олії шкірки цитрусових. Це один з основних компонентів апельсина, який знижує ризик виникнення раку шкіри, легень, молочної залози, шлунка та товстої кишки.

Апельсини, як зазначає Батра, сприяють зниженню холестерину. Клас сполук, виявлених у шкірці апельсинів, званих поліметоксильованими флавонами (ПМФ), може знижувати рівень холестерину.

Також дієтолог наголошує, що регулярне вживання апельсинів – відмінний спосіб отримати велику дозу фолієвої кислоти природним шляхом. Ваше тіло використовує його для розподілу клітин та створення ДНК. Це особливо важливий вітамін групи В для вагітних жінок.

Нагадаємо, раніше сайт “Коментарі” писав про те, що експерти перерахували дивовижні властивості брюссельської капусти і порадили періодично додавати її до раціону. Овоч сприяє зміцненню імунної системи, покращує роботи ШКТ, допомагає нормалізувати артеріальний тиск та сприяє виведенню токсинів з організму. Подробніше про це читайте на нашому сайті.

Також видання “Коментарі” повідомляло про те, який фрукт допомагає уповільнити процес старіння. Американський фахівець Люсія Гарсія розповіла про користь цього фрукта та порекомендувала обов’язково додати його до свого раціону та вживати щодня. Докладніше про це читайте у нашій статті.

Стратегічний запас: які продукти повинні завжди бути у домі

Від харчування залежить стан нашого організму, тому постарайтеся вживати продукти, які зміцнюють імунітет та заряджають вас енергією. На своєму Telegram – каналі лікар-дієтолог Катерина Толстікова розповіла, що бажано завжди мати на своїй кухні.

Крупа перлова

Експерт зазначила, що цей вид крупи найдоступніший і дуже корисний. У перловці містяться складні вуглеводи, клітковини та вітаміни, а також фосфор, марганець та інші елементи, які підтримують організм у тонусі.

Свіже сало

У складі свіжого сала багато жирів, зокрема, корисних. Сало, яке не піддавалося термічній обробці, є джерелом лауринової кислоти та холестерину, які необхідні організму і беруть участь у багатьох процесах. Також свіже сало добре насичує.

Насіння льону

Цей продукт багатий на омега-3 ненасичені жирні кислоти, вітаміни групи В, калій, фосфор, залізо, магній та інші мікроелементи. Насіння льону, як каже лікар, потрібно ретельно розжувати, щоб отримати максимум користі здоров’ю. А ще їх можна додавати в різні каші та салати.

Арахіс

Ці горіхи містять різні види жирів, вітаміни, клітковину та інші елементи, яких потребує наш організм. Але зловживати арахісом не можна, тому що він також містить омена-6 кислоти, які у великій кількості можуть зашкодити.

Кукурудза варена заморожена

Збагатити організм вуглеводами, клітковиною, вітамінами та іншими корисними сполуками допоможе варена кукурудза. Її можна довго зберігати, а потім розморозити, і вона не втратить свої корисні властивості.

Яблука

Ці фрукти також сприятливо впливають на стан організму, бо насичують його вітамінами. А ще яблука можна довго зберігати та купити їх за доступними цінами.

Раніше видання “Коментарі” повідомляло, які продукти допомагають продовжити молодість.

На смак та колір: як вибрати полуницю без хімікатів

Полуниця є найпопулярнішою літньою ягодою, тому що має приємний кисло-солодкий смак та містить безліч корисних речовин. Але знайти смачну та якісну полуницю – рідкість у наші дні. Недобросовісні фермери та продавці часто напихають ягоду хімікатами, щоб вона швидше росла і довше зберігала свій вигляд. На що слід звернути увагу під час вибору полуниці?

Аромат

Свіжа полуниця має приємний і насичений аромат, тому не соромтеся взяти й понюхати ягоду. Якщо ви впізнаєте “той самий” аромат, можна переходити до оцінки інших критеріїв, якщо ж запаху немає або він слабкий, тоді не варто купувати ягоду.

Колір

Велике значення має колір полуниці, натуральна ягода має яскраво-червоний відтінок і трохи блищить. А ось темно-бордовий колір говорить про те, що її спеціально підфарбовували, а це вже може бути небезпечним для здоров’я.

Форма та розмір

Ці фактори також можуть багато про що розповісти. Насамперед не варто ганятися за надто великими ягодами, бо є ймовірність, що таку полуницю накачали перед продажем водою. А вм’ятини на ній можуть свідчити про те, що ягода почала псуватися.

Листя

Можна також звернути увагу на листочки. Якщо вони насиченого зеленого кольору – це добрий знак.

Зернятка

Подивіться на зернятка: чим вони далі один від одного розташовані й чим вони глибше сидять, тим солодша ягода.

Раніше видання “Коментарі” повідомляло, що полуниця є однією з найкорисніших і смачних ягід тому, коли ціни перестануть бути “кусачими”, її обов’язково потрібно додати до раціону. Проте, не всім можна вживати літню ягоду, тому що вона має низку протипоказань.

Яку картопля протипоказано вживати в їжу і чому

Картопля — одна з найпопулярніших і найсмачніших овочів на нашому столі. Вона входить до складу багатьох страв та збагачує організм корисними речовинами. Однак є види картоплі, які не можна вживати, щоб не викликати проблеми зі здоров’ям.

Зелена картопля

Відмовтеся від вживання картоплі, яка має зелений відтінок. Річ у тому, що її зберігали за неправильних умов і у складі овочу почав посилено виділятися соланін — токсична речовина. Експерти кажуть, що у великій кількості він може спричинити проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Проросла картопля

Якщо на картоплі з’явилися паростки, значить її теж неправильно зберігали, а в їжу такий овоч вже не годиться, але його можна використовувати для посадки. Фахівці відзначають, що у пророслій картоплі відсутні корисні речовини, а ось шкідливі, навпаки, накопичуються у великій кількості.

Погризена картопля

Якщо на бульбах картоплі ви помітили ушкодження від гризунів, то її не варто вживати в їжу, оскільки миші та щури є переносниками багатьох небезпечних захворювань, а отже, є ризик заразитися інфекцією.

М’яка картопля

Пухку і м’яку картоплю також не можна вживати в їжу, тому що в ній багато соланіну, а ця речовина, як було написано раніше, здатна викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Волога картопля

Не можна вживати овоч, на якому з’явилися вологі плями, при тому що він зберігається в сухому приміщенні. Це може вказувати на те, що у картоплі оселилися грибки та бактерії.

Раніше видання “Коментарі” повідомляло, який інгредієнт зробить відварену картоплю смачнішою в кілька разів.

В Україні в кілька разів зросла ціна на основний інгредієнт борщу

У той час, як ціни на білокачанну капусту рекордно пішли вниз, ціна головного овочу, який потрібний для приготування борщу, різко підскочила. У порівнянні з минулим тижнем столовий буряк подорожчав у ціні на 38%. Як повідомляє портал “Коментарі”, про це повідомляють експерти порталу “East-fruit”.

Аналітик підрахували та провели аналіз. У результаті з’ясувалося, що сьогодні буряк продається за 18-25 грн/кг.

Експерти вважають, що основною причиною такого “сплеску” на ринку буряків є суттєве скорочення пропозиції цього коренеплоду з українських господарств. Більшість фермерів уже встигли реалізувати всі наявні обсяги. А запаси в інших господарствах, за словами виробників, також практично вичерпані.

За словами експертів, основну пропозицію столових буряків на українському ринку на сьогоднішній день складає імпортна продукція виробництва Польщі. Так, через подорожчання палива та відповідно логістики, ціни на імпортні буряки також зросли.

Разом з тим, на даний момент ціна на буряки в Україні вже в середньому вдвічі вища, ніж на початку червня 2021 року.

Зазначимо, як повідомлялося раніше — за три місяці війни вартість борщового набору в Україні зросла на 7%.                                   

Читайте також на порталі “Коментарі” — повний обвал ціни на білокачанну капусту — скільки сьогодні коштує цей продукт борщового набору. Цей тиждень ознаменувався тим, що українські фермери вирішили знизити ціну на білокачанну капусту. У травні ціна була або стабільною або продовжувала підвищуватися.