Троїцька поминальна субота 2025: що не можна робити

Троїцька поминальна субота 2025

7 червня 2025 року в Україні відзначають Троїцьку поминальну суботу, що передує святу Трійці. У цей день християни східного обряду поминають своїх померлих родичів та друзів.

Значення Троїцької поминальної суботи

Троїцька поминальна субота – це час, коли православні християни моляться за душі померлих, відвідують церкву, роблять добрі справи та допомагають нужденним.

Що не можна робити в Троїцьку батьківську суботу

У цей день існують певні заборони, яких важливо дотримуватися:

  • Вирушати в далеку дорогу – вважається, що вона буде невдалою;
  • Вживати алкоголь на цвинтарі;
  • Виконувати важку фізичну працю;
  • Брати гроші в борг – це може призвести до фінансових труднощів;
  • Влаштовувати застілля біля могили;
  • Відмовляти у допомозі тим, хто про неї просить;
  • Залишати їжу з напоями на могилах;
  • Сваритися, конфліктувати, ображати одне одного – сварки у поминальний день можуть спричинити лихо на всю родину.

Поминальний обід

Якщо ви плануєте влаштувати поминальний обід, краще це робити вдома. Їжу варто роздати тим, хто її потребує, як милостиню.

Додаткову інформацію можна знайти на різних інформаційних ресурсах.

Святкове меню на Трійцю: оригінальні рецепти до столу

Святкове меню на Трійцю

У свято Трійці заведено проводити час на природі – влаштовувати пікніки з родиною та друзями. Це ідеальна нагода відпочити, пограти в ігри і насолодитися спілкуванням на свіжому повітрі. Не менш важливою є і святкова трапеза.

На Трійцю на столі традиційно присутні м’ясні та молочні страви – символи радості, достатку і оновлення життя. Пропонуємо вам ТОП-5 рецептів на Зелені свята.

Що приготувати на Трійцю

1. Овочевий пиріг

Інгредієнти: борошно – 300 г, цукор – 1 ст. л., вершкове масло – 170 г, сода – 4 ст. л., сіль – за смаком, цвітна капуста – половина великого качана, брокколі – стільки ж, скільки капусти, морква – 2 шт, твердий сир – 100 г.

Приготування:

  1. Змішайте всі сухі інгредієнти.
  2. Додайте розм’якшене вершкове масло і воду, перемішайте міксером.
  3. Замісіть тісто і прибирайте в холодильник.
  4. Відваріть овочі в підсоленій воді, наріжте на шматочки, додайте сир.
  5. Змастіть форму для випічки, викладіть тісто, потім начинку. Випікайте 30 хвилин при 180 градусах.

2. Книші з картоплею та сиром

Інгредієнти: 6−8 картоплин, 1 яйце, 3−4 ст. л. борошна, 100−150 г бринзи, сіль, олія для смаження.

Приготування:

  1. Картоплю відваріть в шкірці, охолодіть, почистіть.
  2. Змоліть картоплю, додайте яйце, бринзу, борошно і сіль, замісіть тісто.
  3. Скатайте ковбаску, наріжте на шматочки, сформуйте книші.
  4. Обсмажте до золотистої скоринки з обох сторін.

3. Святковий легкий суп

Інгредієнти: щавель – 1 пучок, шпинат – 1 пучок, картопля – 2 шт., огірки – 2 шт., зелена цибуля – 3 шт., круто зварене яйце – 1 шт, цукор – 1 ч. л., сіль, зелень і сметана (за смаком).

Приготування:

  1. Наріжте щавель і шпинат, відваріть 5 хвилин.
  2. Відваріть картоплю, наріжте і додайте до решти продуктів.
  3. Додайте сметану, подрібніть блендером, при потребі розбавте водою.
  4. Дрібно наріжте огірок та яйце, всипте в суп. Подавайте холодним.

4. Тарт зі спаржею та сиром

Інгредієнти: 450 г спаржі, 1 лист замороженого листкового тіста, 1 склянка тертого сиру фонтіна, 1 склянка тертого сиру граф або грайер, 2 великі яєчні жовтки, 3 ст. л. незбираного молока, сіль і перець.

Приготування:

  1. Варіть спаржу до яскраво-зеленого кольору, потім охолодіть.
  2. Розкачайте тісто, випікайте до золотистої скоринки.
  3. Змішайте сири, жовтки, молоко, спеції, викладіть на тісто.
  4. Викладіть спаржу, випікайте 15−20 хвилин.

5. Апетитні кошики

Інгредієнти: помідори – 4 шт., яйця – 2 шт., креветки – 200 г, майонез – 2 ст. л., сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  1. Помідори помийте, дістайте м’якоть.
  2. Варіть яйця, наріжте, так само наріжте креветки.
  3. Змішайте продукти, заправте майонезом, додайте сіль і спеції.
  4. Перекладіть масу в кошики з помідорів.

Смачного!