Лайфхаки для виживання в спеку від жительки Єгипту

Спека в Європі та Україні

Упродовж останніх років Європа щоліта страждає від аномальної спеки. Зокрема, температура повітря стрімко зростає й на території України. Якщо червень був доволі прохолодним, то липень “зайшов з температурних козирів”.

Лайфхаки від Тамари Девісон

Щоб впоратися з аномальною спекою, європейцям рекомендують переймати досвід жителів країн з теплішим кліматом. Тамара Девісон, яка переїхала з Великої Британії до Єгипту, поділилася лайфхаками, як легше пережити спеку.

Планування дня

Девісон розповіла, що людям, які важко переносять спеку, найкраще починати день якомога раніше. Крім того, якщо спорт є частиною щоденної рутини, найкраще займатися ним вранці. Дуже важливо опанувати навичку slow life у прямому сенсі слова. За словами Девісон, розслабленість у рухах допоможе менше втомлюватися упродовж дня.

Звичайно, спершу буде дуже важко, особливо для людей, які живуть у ритмі великих міст. Однак вже невдовзі це справді змінить життя на краще.

Вода та температурні зміни

Також варто забути про холодну воду для втамування спраги. Набагато краще вживати рідину кімнатної температури. Загалом екстремальні зміни температури – суттєвий стрес для організму. Тому, прийшовши зі спеки додому, варто також утриматися від холодного душу.

Провітрювання та зволоження

Суттєво полегшити самопочуття допоможе також регулярне провітрювання кімнати та зволоження повітря.

Забутий Версаль: палац Бадені на Тернопільщині

Загадковий палац Бадені

Палац Бадені у селі Коропець на Тернопільщині – одна з найзагадковіших локацій України. Дороги туди стають справжнім випробуванням для туристів. Однак розкіш палацу та таємнича атмосфера, яка панує на території, винагороджують всі незручності.

Історія села та палацу

Історія села Коропець сягає Середньовіччя. Проте відомо, що на цих територіях люди мешкали з давніх часів. Зокрема, поблизу навіть знайшли пам’ятки пізнього палеоліту.

Історія величного палацу розпочалася наприкінці XIX століття. Тоді у Коропець приїхав граф Станіслав Марцін Бадені. Натхнений історією села, він розпочав перебудову старої резиденції. Так постав палац у стилі віденського ренесансу. Свого часу він став осередком місцевого світського життя. Там писалася історія, відбувалися романтичні та драматичні епізоди, гриміли розкішні бали. До слова, бальна зала палацу залишається однією з родзинок палацу.

Архітектура та парк

Палац Бадені вражає своєю архітектурою. Крім того, окрасою був розкішний парк, за яким доглядали десятки садівників. Влітку там квітли троянди, а взимку відбувалися забавки зі снігом. Також на території розташовувалася капличка, де молилися мешканці палацу та гості, а ще – величезна бібліотека.

Занепад та спадщина

На жаль, палац суттєво постраждав під час Першої світової війни. Тоді резиденція втратила вікна, двері, картини та портрети, а також – частину розкішного декору. Після завершення Першої світової війни та до початку Другої світової війни родина Бадені докладала колосальних зусиль, аби відновити палац. Водночас після радянської окупації всі члени сім’ї виїхали до Будапешта. Палац, який називають “забутим українським Версалем”, почав занепадати. Зараз він береже лише тінь від колишньої величі. Однак залишається бажаним та загадковим для туристів.

Культури для посадки в липні: врожай восени

Посадка культур у липні

Липень – це середина літа, коли городники вже збирають перші плоди, а багато літніх квітів і рослин починають відцвітати. Це також можливість посадити культури, щоб отримати врожай восени.

Капуста

Для тих, хто хоче мати свіжу капусту восени, краще обирати ранні сорти – пізні просто не встигнуть дозріти. Перед висівом насіння потрібно обробити від шкідників та кілька днів тримати в теплій воді, щодня змінюючи рідину. Коли насіння набубнявіє, його висівають у ґрунт і забезпечують рясний полив. За правильного догляду вже на початку жовтня можна буде збирати свіжу молоду капусту.

Горох

Зелений горошок сміливо можна висівати в липні. Насіння варто спочатку замочити у теплій воді на кілька днів. Під час висівання дотримуйтесь відстані між насінинами 5 – 8 сантиметрів, а також не забудьте встановити опори. Однією з переваг гороху є здатність збагачувати ґрунт.

Спаржева квасоля

Ця культура невибаглива. Якщо маєте вільне місце на грядці та свіже насіння, сміливо висівайте її в середині літа. Головне – не забувати про регулярний полив. Спаржева квасоля – низькоросла рослина з соковитим, яскраво-зеленим листям.

Різноманітні салати

Салати можна підсівати протягом усього літа кожні 20 днів. Щоб отримати хороший урожай, важливо вчасно проріджувати посіви, аби паростки не витягувалися вгору і не втрачали смакових якостей. Необхідний і своєчасний полив.

Редис

Редиску можна сіяти кожні два тижні навіть у липні. Попри скорочення світлового дня, ви все одно отримаєте соковиті та смачні коренеплоди. Головне – стежити за рівнем азоту в ґрунті.

Рукола

Ця зелень багата вітамінами та швидко росте, тому її можна сіяти в липні. Перші сходи з’являються вже за п’ять днів. Молода рукола має приємний аромат і користь для організму. Важливо забезпечити достатнє зволоження ґрунту.

Кріп

Кріп, висіяний у середині літа, вирізняється більш насиченим смаком. Тож варто виділити місце на грядці для його посіву.

Редька

Серед українців популярні японські та китайські сорти редьки. Важливо враховувати, які культури росли на грядці раніше. Якщо на цьому місці були капуста чи редиска, врожай редьки може бути мізерним. Спеціалісти радять сіяти її після огірків.

Морква та буряк

Перед посівом насіння моркви й буряка потрібно обробити від шкідників і хвороб. Після появи сходів під час проріджування залишайте між рослинами 6 – 8 сантиметрів. Восени ви зберете смачні коренеплоди, однак для зимового зберігання вони не підходять.

Чорнобривці

Ці ароматні квіти прикрасять грядки восени і водночас захистять рослини від шкідників. Чорнобривці застосовуються і в народній медицині. Їх варто висаджувати по периметру ділянок або під деревами.

Дзвіночки

Якщо ви хочете милуватися цими ніжними квітами восени, варто висаджувати їх розсадним методом.

Лісові незабудки

Ця ніжна квітка чудово виглядає в саду. У липні її можна висівати просто у відкритий ґрунт. Незабудки добре приживаються та можуть сходити протягом трьох років поспіль.

Немофіла

Ще одна красива рослина, яка буде тішити своїм цвітінням восени, якщо висіяти її в липні. Перші паростки з’являються приблизно через 14 днів. Немофіла невибаглива, любить розсіяне світло. Важливо регулярно поливати її та розпушувати ґрунт для кращої вентиляції.

Смачні палички з ковбасою та сиром за 25 хвилин

Швидкий перекус на роботі

Іноді хочеться чогось смачного, але недостатньо часу для готування. На щастя, є страви, які не вимагають від вас тривалого стояння на кухні. Наприклад, палички з ковбасою та сиром зі слоєного тіста.

Рецептом у своєму інстаграмі поділився шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво!

Інгредієнти:

  • Листкове дріжджове тісто – 1 упаковка;
  • Ковбаса – 100 – 150 грамів;
  • Твердий сир – 100 грамів;
  • Томатний соус – 2 – 3 столові ложки;
  • Жовток + молоко – для змащування;
  • Кунжут – для посипання.

Спосіб приготування:

  1. Розкатати тісто і розділити його на два однакові прямокутники.
  2. Один пласт змастити томатним соусом, викласти зверху скибки ковбаси та натертий сир.
  3. Накрити другим пластом тіста, трохи розкачати.
  4. Нарізати на смужки, скрутити кожну – джгутиком.
  5. Змастити жовтком, змішаним з молоком, посипати кунжутом.
  6. Випікати при 180°C близько 25 хвилин до рум’яності.

Смачного!