Як законсервувати кабачки на зиму?
Кабачки – сезонний овоч, який починають вирощувати навесні, а масово консервують уже в червні – липні. З них готують десятки варіантів смачної консервації, і чимало з них – справжні хіти. Радіо МАКСИМУМ пропонує чотири популярні рецепти маринованих кабачків на зиму – для салатів, закусок і святкового столу.
Мариновані кабачки “як гриби”
Інгредієнти:
кабачки – 1,5 кілограма;
часник – 4 зубчики;
перець гострий свіжий – 1 штука;
кріп – 1/4 пучка;
петрушка – 1/4 пучка;
олія рослинна – 120 мілілітрів;
оцет столовий 9% – 120 мілілітрів;
цукор – 3 столові ложки;
сіль – 1 столова ложка;
перець чорний мелений – 1 чайна ложка.
Кабачки очистити, промити й нарізати кубиками. Викласти в миску, додати сіль, мелений перець, подрібнений часник, цукор, олію, дрібно нарізану зелень і кружечки гострого перцю. Добре перемішати й залишити на 3 години. Після цього розкласти суміш у стерилізовані банки, накрити кришками (не закручувати) та простерилізувати 10 хвилин. Потім банки закатати, перевернути й залишити охолоджуватись під рушником.
Хрусткі мариновані кабачки на зиму
Інгредієнти:
кабачки – 3 кілограми;
вода – 2 літри;
цукор – 1 склянка (200 грамів);
сіль – 3 столові ложки з гіркою;
оцет столовий 9% – 250 мілілітрів;
кріп (парасольки) – 4 штуки;
листя хрону – 2 штуки;
часник – 16 зубчиків;
перець чорний горошком – 1 чайна ложка;
перець запашний, горошком – 8 штук;
лавровий лист – 6 штук.
Кабачки нарізати кружечками товщиною приблизно 1 сантиметр. У каструлі закип’ятити воду з сіллю, цукром, перцем і лавровим листом. Додати кабачки, довести до кипіння та варити 5 хвилин. У стерильні банки викласти кріп, листя хрону, часник, кабачки. У маринад додати оцет, знову довести до кипіння та залити ним вміст банок. Закатати, перевернути та укутати рушником.
Мариновані кабачки по-корейськи
Інгредієнти:
кабачки – 1,5 кілограма;
морква – 250 грамів;
цибуля ріпчаста – 250 грамів;
оцет 9% – 120 мілілітрів;
олія рослинна – 100 мілілітрів;
цукор – 140 грамів;
часник – 60 грамів;
сіль – 1 столова ложка;
коріандр (насіння) – 5 грамів;
мускатний горіх мелений – 0,5 чайної ложки;
перець червоний мелений – щіпка;
перець чорний мелений – щіпка.
Кабачки та моркву натерти на тертці для корейської моркви. Цибулю нарізати кільцями, часник подрібнити. Насіння коріандру розтовкти. В глибокій мисці змішати оцет, олію, цукор, сіль, спеції. Додати овочі, перемішати та залишити під рушником на 3 години. Готову суміш розкласти в стерильні банки, закрити, перевернути й залишити охолоджуватись.
“Тещин язик” із кабачків кружечками
Інгредієнти:
кабачки – 3 кілограми;
помідори – 3 кілограми;
солодкий перець – 5 штук;
часник – 4 зубчики;
перець гострий – 1 – 2 штуки;
олія рослинна – 250 мілілітрів;
оцет 6% або 9% – приблизно 100 мілілітрів (на смак);
цукор – 6 – 8 чайних ложок;
сіль – 5 – 6 чайних ложок.
Помідори та солодкий перець подрібнити в блендері або м’ясорубці. Кабачки нарізати слайсами, часник і гострий перець – дрібно порізати. Помідорну масу довести до кипіння, додати кабачки, сіль, цукор, олію та варити 30 хвилин. Потім додати часник і гострий перець, варити ще 5 хвилин. Розлити в стерильні банки, закатати та дати охолонути під рушником.