Суд у Гаазі зняв арешт з активів “Газпрому” в Нідерландах

Суд у Гаазі зняв арешт з активів “Газпрому” в Нідерландах, накладений через позови українських компаній. Про це повідомляє Reuters.

Чому суд скасував арешт активів?

Голландський суд скасував арешт активів російської енергетичної компанії “Газпром” у Нідерландах. У рішенні, опублікованому на сайті суду, зазначено, що арешт суперечить принципу державного імунітету.

Які активи були під арештом?

Під арешт потрапили акції “Газпрому” в спільних підприємствах Wintershall Noordzee і Gazprom International Projects B.V. Рішення про арешт ухвалили в межах справ, ініційованих українськими компаніями “Славутич-Інвест” і “Жнива”, які вимагали компенсації за збитки, спричинені вторгненням Росії в Україну.

Суд визнав, що ці активи не можуть бути арештовані, оскільки пов’язані з державним органом іншої країни. Відтак, голландська юрисдикція не має права розглядати такі справи.

“Газпром” не надав коментар у відповідь на запит агентства. Нагадаємо: Україна може стягнути 6,9 мільярдів доларів з “Газпрому” за рішенням арбітражного суду.

Ціни на свинину в Україні зросли на третину за рік

У червні середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини в Україні сягнула понад 253 грн, що майже на третину більше, ніж рік тому. Про це повідомляє асоціація “Свинарі України”.

“Протягом 2025-го ціна свинини продовжила рости та за останні три місяці не опускалася нижче 250 грн/кг, а середня роздрібна ціна у червні була майже на третину вищою ніж роком раніше — 253,2 грн/кг проти 191,9 грн/кг”, – говориться у повідомленні.

Чому ціни на свинину зростають?

Асоціація зазначає, що протягом січня-серпня минулого року середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини у національних мережах супермаркетів становила менш як 200 грн/кг і лише восени переступила цей ціновий поріг. У аналітичному відділі асоціації пояснюють, що значною мірою таке помітне здороження пов’язане із підвищенням цін закупівлі промислової свинини.

Торік вища пропозиція свинини на тлі зменшення ємності ринку свинини спричинила дуже істотне ослаблення цін на ринку живця свиней забійних кондицій. Зокрема, минулого літа ціни закупівлі понизилися до рівня, який попередньо фіксували ще у 2022-му — протягом літа середньоринкова позначка коливалася в межах 52-60 грн/кг. Проте у першій половині цього літа показник коливався в межах 92,5-93,5 грн/кг, а з середини сезону демонструє подальше зростання.

Які фактори впливають на виробництво свинини?

“Такі зміни спричинило істотне скорочення внутрішнього виробництва свинини, яке за попередніми оцінками у січні-травні складає близько 11% сукупно та на понад 15% з боку промислових операторів, які забезпечують понад 55% пропозиції цього виду м’яса в країні”, – говориться у повідомленні.

Ослаблення виробництва свинини з боку сільськогосподарських підприємств в асоціації пояснюють відчутним скороченням кількості утримуваного свинопоголів’я. Вже понад декаду триває “згортання” присадибного свинарства. А під тиском воєнних, економічних тощо відбулося зменшення промислового поголів’я. Так, частина операторів не витримала критичного зниження закупівельних цін на тлі постійного підвищення виробничих витрат, зокрема на кормові інгредієнти.

Крім цього, окремих вагомих гравців втрачено через ескалацію бойових дій на Сході, інші вимушено залишила ринок через поширення АЧС.

“Зростання цін як заготівельних, так і роздрібних відображає як загальне зменшення пропозиції свинини, так і сезонні його коливання. Зокрема, останніми тижнями окремі представники м’ясопереробки відгукуються про подальше зменшення наявних товарних партій свинини живою масою через зменшення кількості пропонованого живця та/чи середньої маси тварин”, – пояснюють аналітики.

Виробники відзначають, що через довший набір забійної кондиції за спекотних погодних умов, змушені або зменшувати партії, або переносити їх реалізацію. Така ситуація є звичною сезонною зміною пропозиції, яка цьогоріч підсилила вже наявний брак живця на ринку.

У асоціації кажуть, ціни на свинину наразі “гіперкомпенсують те, що торік були нижчими на тлі безупинного здороження інших харчових продуктів”.

“Свинина — не єдиний вид м’яса, що росте в ціні. Так, у кінці першого півріччя ціна охолодженої курятини була майже на 30% дорожча ніж рік тому, а куряче філе наразі зіставне за ціною із окремими охолодженими напівфабрикатами зі свинини — з лопаткою, стегном, грудинкою, гуляшем тощо”, — зазначають аналітики асоціації.

Нагадаємо: Раніше повідомлялося, що у травні помітне здорожчання демонстрували свинина, цибуля, капуста, морква й буряк. Водночас вартість яєць і тепличних томатів та огірків, навпаки, знижувалася. В Україні в березні вартість борщу складала 177 грн, що на 19% більше, ніж торік, та на 9% – ніж місяць тому.

АРМА перевіряє учасників конкурсу ТОВ “Бетонбуд”

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) перевіряє учасників конкурсу щодо ТОВ “Бетонбуд”, який повʼязаний з проросійським політиком та зрадником Віктором Медведчуком. Про це повідомила голова АРМА Олена Дума.

Що відомо про аукціон?

“Завершено аукціон з відбору управителя на Prozorro для арештованих активів ТОВ “Бетонбуд”. Наразі триває перевірка учасників, зокрема на пов’язаність з РФ або власником арештованого активу”, – повідомила Олена Дума.

За її словами, серед учасників конкурсу найбільш економічно вигідною визнано пропозицію консорціуму “Будінтегра”. Водночас АРМА розпочало аналіз поданої документації.

Які активи включає ТОВ “Бетонбуд”?

“Нагадаю, активи ТОВ “Бетонбуд” включають сучасне обладнання для виробництва бетону та інших будівельних сумішей, ангар для зберігання сипучих матеріалів, а також складські, офісні приміщення та спецтехніку, як то бетоновози та бетононасоси, що мають високий попит в будівельній галузі”, – зазначила Олена Дума.

Нагадаємо: Національне агентство з розшуку та менеджменту активів визначило переможців конкурсів на відбір управителів для арештованих активів ТОВ “Термінал Карпати”.

AstraZeneca інвестує $50 млрд у виробництво в США

Британська фармацевтична компанія AstraZeneca планує інвестувати $50 млрд у розширення своєї присутності у США, включно зі створенням найбільшого у світі виробничого хабу в штаті Вірджинія. Про це пише CNBC.

Які плани у AstraZeneca до 2030 року?

До 2030 року фармгігант спрямує $50 млрд на розвиток дослідницьких і виробничих потужностей у США. Основним об’єктом стане новий завод у Вірджинії, де вироблятимуть інноваційні препарати для контролю ваги та метаболічних розладів, включно з пероральним засобом на основі GLP-1 для лікування ожиріння.

Які технології будуть впроваджені на новому заводі?

Новий об’єкт стане найбільшим виробничим майданчиком фармацевтичної компанії у світі. Він передбачатиме широке впровадження штучного інтелекту, автоматизації та аналітики даних для підвищення ефективності виробництва. Крім того, AstraZeneca планує масштабувати діяльність у сфері клітинної терапії — у штатах Меріленд, Массачусетс, Каліфорнія, Індіана та Техас.

Скільки нових робочих місць буде створено?

У рамках цієї стратегії буде створено десятки тисяч нових робочих місць. Генеральний директор компанії Паскаль Соріо заявив, що такі інвестиції є доказом віри в американську біофармацевтичну екосистему. Вони також мають допомогти компанії досягти амбітної мети — збільшити річний дохід до $80 млрд, половину з якого планується отримувати саме з ринку США.

Швидкий вишневий компот на зиму: простий рецепт

Як приготувати вишневий компот?

Вишневий компот – одна з найпопулярніших заготівель на зиму, яка стане чудовою альтернативою газованим напоям на святковому столі. Його можна зберігати цілий рік і просто відкривати за потреби, не витрачаючи час на приготування свіжого напою.

Радіо МАКСИМУМ підготувало рецепт вишневого компоту, який готується швидко, а зберігається та смакує – довго.

Які інгредієнти потрібні для компоту?

Для компоту знадобляться:

  • 3 літри води;
  • 200 грамів цукру;
  • 250 – 300 грамів вишні.

Який процес приготування компоту?

Ягоди слід ретельно промити, видалити зіпсовані, після чого замочити в холодній воді на годину. Потім воду зливаємо, а чисті стерилізовані банки наповнюємо вишнями на третину. Додаємо по склянці цукру в кожну трилітрову банку. Окремо кип’ятимо воду й заливаємо нею ягоди. Після цього банки закриваємо стерилізованими кришками й консервуємо.

Щоб цукор рівномірно розчинився, банки акуратно струшуємо, перевертаємо догори дном і закутуємо в ковдру на 10 годин. Смачний та ароматний компот готовий до зберігання.

Читай максимум цікавих новин у Viber.