Переробку цукрового буряку в Україні розпочали два заводи з 27, які планують працювати у новому сезоні. Ще один завод готується до запуску найближчими днями. Про це повідомляє ПроАгро Груп.
Коли стартував сезон виробництва цукру?
Сезон виробництва цукру в Україні офіційно розпочався 1 вересня 2025 року. Зазвичай кампанію відкривають заводи у Вінницькій, Тернопільській та Хмельницькій областях. За інформацією асоціації “Укрцукор”, станом на сьогодні переробку вже розпочали два заводи, ще один готується до запуску найближчими днями.
Які прогнози щодо виробництва цукру?
Кампанія поступово набирає обертів, і очікується, що до середини вересня до виробництва долучиться більшість підприємств. “У поточному сезоні прогнозується виробництво близько 1,5 млн. тонн цукру, що на 300 тис. тонн менше, ніж торік. Попри це, обсяг є достатнім для покриття внутрішнього споживання, яке оцінюється на рівні 900 тис. тонн”, – йдеться у повідомленні.
“Найближчими тижнями очікується активізація переробки по всій країні. Стабільний попит, наявність сировини та технічна готовність заводів дозволяють розраховувати на рівномірний хід кампанії”, – зазначає ПроАгро Груп.
Які результати експорту цукру?
Нагадаємо, що протягом 2024/25 МР Україна експортувала 580 тис. тонн цукру, що становить 32% виробленого країною обсягу. Експорт зменшився на 16% порівняно з минулим “цукровим сезоном”, коли було експортовано 692 тис. тонн. Раніше повідомлялося, що цього року 27 цукрових заводів України планують виробити 1,5 млн тонн продукції. Це менше на 300 тис. тонн порівняно з минулим сезоном, але цей обсяг перекриває внутрішнє споживання цукру, яке з 2022 року оцінюється на рівні 900 тис. тонн.
Зазначимо також, що цього сезону працюватиме на два заводи менше, ніж минулого. У 2024 році українські виробники встановили історичний рекорд з експорту цукру, направивши на зовнішні ринки 746,3 тис. тонн цієї продукції на суму $419 млн грн.
Раніше повідомлялося, що ціна на ф’ючерси на сирий цукор виросла вперше за чотири дні через занепокоєння щодо слабших врожаїв цукрової тростини в найбільшому виробнику — Бразилії. У Лондоні ціна на білий цукор піднялася на 1,6%.
Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині потрібно обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.