Вучич: Європа на порозі великого конфлікту

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що Європа наближається до великого конфлікту, і що ніхто насправді «не готується до переговорів». З такою заявою Вучич виступив на саміті Європейського політичного співтовариства у Копенгагені, передає албанське видання koha.net з посиланням на “Радіо Вільна Європа”.

Це була відповідь на запитання журналіста щодо заклику президентки Косово Вйоси Османі запобігти ймовірній сербській агресії щодо сусідів. “Ми вже знаємо, що буде війна, і вона буде, я вам кажу, бо бачу, що відбувається і як усі готуються. Ніхто не готується до переговорів, вони просто дивляться, хто буде на чиєму боці. Вони риють свої окопи та чекають початку”, – сказав Вучич.

Які докази наводить Вучич?

Якихось конкретних доказів до своїх слів він не надав, проте запевнив, що Сербія “зробить усе можливе, аби не брати участі у цій війні”.

Яка роль Косово у цій ситуації?

Щодо президентки Косово Вйоси Османі, то вона зауважувала, що Росія становить загрозу для всієї Європи, а Сербія – саме для регіону Західних Балкан. На переконання Османі, Белград просто копіює агресивні дії Москви.

Раніше повідомлялося, що президент Сербії готовий відновлювати Україну. Зокрема, Александар Вучич заявив, що його країна готова долучитися до відбудови одного або двох українських регіонів.

Проте зауважимо, що у травні цього року Вучич прибув до РФ і навіть дав інтерв’ю на Красній площі у Москві. “Якщо ЄС хоче когось покарати, нехай покарає мене,” – заявив він тоді журналістам.

Смачні рисові трикутники: простий рецепт

Які інгредієнти потрібні для рисових трикутників?

Якщо ви хочете потішити себе смачненьким, цей рецепт для вас. Пропонуємо приготувати рисові трикутники, які підійдуть як для вечері, так і для посиденьок з друзями. Рецептом цієї страви поділився у своєму інстаграмі Ектор Хіменес-Браво.

Інгредієнти:

  • Рис для суші (відварений) – 250 грамів;
  • Кукурудза консервована – 50 грамів;
  • Лист норі + кунжут – 20 грамів;
  • Терта морква – 50 грамів;
  • Ковбаса варена – 30 грамів;
  • Сир моцарелла – 100 грамів;
  • Майонез – 30 грамів;
  • Сир тостерний – 1 пачка;
  • Кетчуп – 50 грамів;
  • Соус унагі – 20 грамів;
  • Соєвий соус – 10 грамів;
  • Лист норі, кунжут – для подачі.

Як приготувати рисові трикутники?

Спосіб приготування:

  1. Змішайте рис, кукурудзу, норі з кунжутом, моркву, ковбасу, моцарелу й майонез.
  2. Візьміть пачку тостерного сиру, складіть усі скибочки одна на одну та наріжте на 9 рівних квадратів.
  3. Змішайте кетчуп, унагі та соєвий соус – це буде глазур.
  4. Візьміть 50 грамів рисової суміші, сформуйте кульку, розплескайте.
  5. Покладіть квадратик сиру на рис й накрийте другою рисовою кулькою.
  6. Сформуйте щільний трикутник, обгорніть норі.
  7. Викладіть на пергамент, змастіть глазур’ю й запікайте 9 хвилин при 180 °C в аерогрилі.
  8. Перед подачею посипте кунжутом.

Смачного!

До слова, раніше Ектор ділився також ще одним рецептом. Він запропонував інакше глянути на приготування лінивих голубців. У такому форматі ви їх точно не їли.

Чому українці вживають більше хліба, ніж каші?

Чи треба відмовлятися від хліба?

Дієтолог, кандидат медичних наук Олег Швець наголосив, що повна відмова від хліба у збалансованому раціоні не є обов’язковою. “Про цілковиту відмову не йдеться. Збалансоване харчування передбачає вживання всіх категорій здорових продуктів у певній кількості. І це вже обмеження”, – зазначив лікар. Він підкреслив, що хліб є смачним і традиційним для української кухні продуктом, але його вживання має бути свідомим та помірним.

Яка денна норма хліба для українців?

Дієтолог назвав конкретну кількість хліба, яку варто споживати дорослій людині, зважаючи на наявність інших продуктів у раціоні. “У середньому треба споживати 100-150 грамів хліба на день. Особливо якщо зважати на те, що люди вживають інші зернові продукти, наприклад каші чи макарони”, – повідомив фахівець. Він додав, що таке чергування продуктів необхідне для того, щоб організм отримував необхідну кількість поживних речовин із найбільш корисних джерел.

Як обрати найкращий сорт хліба?

Головна увага при виборі хліба має приділятися двом показникам. По-перше, говорить Швець, “треба дивитися, який вміст солі в хлібі”. Це має бути зазначено на маркуванні продукту. І, відповідно, варто обирати той хліб, який містить якомога менше солі. Також хліб має містити достатню кількість харчових волокон. “Це хліб із борошна грубого помелу, першого, а краще – другого сорту”, – сказав Швець. Також дієтолог порадив звертати увагу на додаткові інгредієнти, які підвищують користь продукту. “Непоганий варіант – хліб із додаванням висівок, насіння, горіхів”, – підсумував дієтолог.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Чи корисний борщ та сало в українському обіді?

Борщ – корисна страва чи ні?

Багато хто вважає класичний український обід – борщ з чорним хлібом і салом – “важким” або надто жирним. Але чи справді це так? В інтерв’ю кандидат медичних наук, професор, президент Асоціації дієтологів України Олег Швець пояснив, за якої умови улюблені національні страви є корисними та скільки сала можна їсти, не боячись за фігуру.

Швець підтвердив, що борщ є однією з найкорисніших страв у національній кухні. “Борщ – це чудова і корисна страва. До неї немає зауважень, крім одного – якщо борщ містить забагато жиру. Це може бути несприятливим чинником для людей, які намагаються контролювати масу тіла,” – зазначив експерт.

Лікар пояснив, що саме робить борщ таким цінним для здоров’я. “У борщі багато овочів, він містить м’ясо, приготовлене дієтичним способом. До готового борщу додають сметану, їдять його з часником. Це все – корисні продукти”, – сказав фахівець. Він також наголосив на культурному значенні страви, яке тісно переплітається з нутриціологією. “Борщ – це дійсно культурний спадок українців і водночас це ще й компонент здорового харчування”, – додав він.

Сало з хлібом – суперфуд?

Дієтолог також оцінив класичні додатки до борщу, які часто викликають сумніви у прихильників дієт: пампушки з часником або бутерброд із салом та часником. Фахівець відповів і на запитання, чи не буде таке поєднання занадто “важким”. “Це цілком здоровий варіант, тільки я б рекомендував обирати житній хліб. А трохи сала точно не зашкодить”, – сказав Швець.

Лікар пояснив це необхідністю споживання жирів, до яких належить і сало. “Жири цієї групи людина теж повинна споживати. У середньому споживання жирів має становити 20-25 грамів на день”, – прокоментував він. Таким чином, у помірних кількостях класичний український обід (борщ, житній хліб, невеликий шматочок сала та часник) є збалансованим і корисним прийомом їжі.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Суд відмовив прокуратурі у поверненні приміщення в Чернігові

Господарський суд Чернігівської області ухвалив рішення, відмовивши у задоволенні позову прокуратури, яка намагалася повернути обласній раді невелике приміщення в адміністративній будівлі Чернігова. Судове рішення було винесено 29 вересня.

Йдеться про нежитлове приміщення загальною площею 19,2 кв. м, яке розташоване на шостому поверсі десятиповерхової адміністративної будівлі за адресою: проспект Миру, 49-А. Це приміщення не має окремого входу, а у 2023 році КП “Діловий центр” Чернігівської облради передало його в оренду ТОВ “Діловий центр Чернігів” за результатами електронного аукціону.

Прокуратура стверджувала, що укладений договір страхування не містить ризику “падіння літаючих апаратів”, що, на її думку, є порушенням. Вона вимагала розірвати угоду про оренду та повернути приміщення Чернігівській облраді. Проте, як з’ясував суд, ані комунальне, ані приватне підприємства не уклали договори страхування майна на початковому етапі.

Варто зазначити, що у 2025 році, вже після відкриття провадження, обидві компанії застрахували майно: КП “Діловий центр” застрахувало всю адмінбудівлю на 20,12 млн грн, а ТОВ “Діловий центр Чернігів” – нежитлове приміщення на 63 тис грн. Суд також встановив, що за період, поки не було страховок, майно не зазнало пошкоджень.

Прокуратура зазначила, що укладений комунальним підприємством договір страхування не містить ризику “падіння літаючих апаратів”, що може призвести до невідшкодування вартості майна страховою компанією, враховуючи постійні атаки на Чернігівську область. Однак суд вирішив, що законодавчими актами та договором оренди не передбачено обов’язковості страхування від такого ризику, тому позов було відхилено.

Засновниками ТОВ “Діловий центр Чернігів”, зареєстрованого на проспекті Миру, 49-А, є кілька компаній та 25 фізичних осіб, а керівником є Петро Барташ.

Нагадаємо, що Господарський суд міста Києва також відмовив у позові прокуратури, яка намагалася виселити ТОВ “Архітектурна майстерня “ІНКА” з будівлі Національного музею історії України у Другій світовій війні.