Груші: корисні властивості та рекомендації щодо вживання

Груші – не лише солодкий осінній фрукт, а й справжнє джерело клітковини, вітамінів та антиоксидантів. Варто знати, які сорти найкорисніші та в який час доби краще ласувати цим фруктом.

Які груші їсти?

Свіжі груші – найкращий вибір, щоб отримати максимальну користь від фрукта, особливо якщо ви їсте зі шкіркою, де міститься багато клітковини. Консервовані груші широко доступні. Обирайте ті, які приготовані у власному соку. Груші, консервовані в сиропі, містять значну кількість доданого цукру. Консервовані груші можуть бути очищені від шкірки, тому містять менше клітковини. Перевірте етикетку на консервованих грушах, щоб дізнатися про харчову цінність.

Коли їсти для схуднення?

Центр даних продовольчих продуктів USDA повідомляє, що груші низькокалорійні, містять багато клітковини та води. Вживання їх під час їжі або як частини перекусу може допомогти споживати менше калорій та сприяти контролю ваги. Вживання більшої кількості груш, окремо або в поєднанні з яблуками, пов’язане зі зниженням ІМТ. Дослідження, опубліковане в журналі Current Development Nutrition, показало, що люди, які споживали більше груш, мали зниження об’ємів талії до стегон.

Чи корисні груші при діабеті?

Університет штату Орегон повідомляє, що груша – це продукт з низьким глікемічним індексом, тобто вони не викликають швидкого підвищення рівня цукру в крові. Фрукт містить цукор та клітковину, яка допомагає збалансувати рівень цукру в крові. Люди з діабетом можуть їсти груші під час або між прийомами їжі.

Яка роль груш у здоров’ї кишечника?

За даними USDA, груші містять воду та клітковину, яка є ключовою для забезпечення м’якого та легкого випорожнення, запобігаючи як діареї, так і закрепам. Груша містить близько 22% рекомендованої добової норми споживання клітковини. Тому вживання груш у будь-який час доби буде корисним для здоров’я.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Як українці формують небезпечну модель харчування?

Багато українців переконані, що їхній раціон є збалансованим, але щоденний вибір продуктів формує небезпечну “західну” модель харчування, яка збільшує ризики серйозних хвороб. В інтерв’ю дієтолог Міністерства охорони здоров’я України, професор Олег Швець назвав продукти та звички, які варто негайно змінити, аби зберегти здоров’я.

Чи дійсно українська кухня є збалансованою?

Олег Швець зауважив, що українська кухня, як така, є збалансованою з погляду дієтології, оскільки містить усі необхідні категорії продуктів. “Українська кухня різноманітна і містить усі основні категорії здорових харчових продуктів. Зокрема, це овочі, фрукти, ягоди, зернові продукти, горіхи, насіння, яйця, риба, м’ясо, молочні і кисломолочні продукти. Тож наша кухня є збалансованою”, – пояснив фахівець. Проте, на його думку, проблема полягає у виборі конкретної людини.

“Інша справа, що люди серед цього переліку, свідомо чи несвідомо, обирають страви та напої, які відповідають їхнім уподобанням… Але те, як конкретна людина буде обирати і що буде вживати, значною мірою може вплинути на те, чи переміститься її меню умовно в розділ “зелений”, “жовтий” чи “червоний”, – сказав він.

Які продукти є небезпечними?

Швець однозначно підтвердив, що українці споживають надмірну кількість певних продуктів, і ця тенденція є глобальною. Головна проблема – оброблені продукти, які ми їмо щодня.

Фахівець навів приклад обробки зерна. “Наприклад, із пшениці після обробки отримують борошно вищого ґатунку. Потім з нього випікають білий хліб. До цього хліба додають цукор, сіль, але в ньому немає найбільш корисного, що містять зернові продукти, – харчових волокон, які ще називають клітковиною”, – сказав Швець. Замість цього українці відмовляються від здорових альтернатив.

“Якби людина їла пшеничну кашу, то це був би здоровий варіант. Білий хліб – це нездоровий варіант. Проте українці їдять набагато більше хліба, ніж каші”, – додав він.

Така ж тенденція простежується і в інших групах продуктів. “Те саме простежується щодо багатьох продуктів. Люди вживають менше м’яса, але їдять більше ковбаси. Або менше традиційних молочних продуктів, але більше молочних десертів”, – коментує Швець.

Третя ключова помилка – це надмірне споживання солодкого та солоного. “До того ж чимало українців вживають забагато солодкого, причому не тільки їжі, а й напоїв. Люди п’ють багато газованих солодких напоїв або ж кавовмісних напоїв, у які додають різні підсолоджувачі, зокрема сиропи. Солоної їжі в раціоні українців теж забагато, особливо це стосується снеків, готових соусів, уже згаданих оброблених продуктів”, – пояснює фахівець.

Які наслідки небезпечних звичок?

Швець підкреслив, що сукупність цих звичок формує небезпечний тип харчування, навіть якщо він містить традиційні українські страви. “І все це разом формує модель харчування, яка може містити українські страви, але насправді виглядати як так звана “західна” модель”, – каже він. Саме це харчування, за його словами, зумовлює серйозні ризики для здоров’я нації. “Що важливо: таке харчування збільшує ризик розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань, діабету”, – резюмував Швець.

Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині потрібно обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.

Запуск поїзда Київ – Бухарест: деталі маршруту

АТ “Укрзалізниця” з 10 жовтня запускає поїзд за маршрутом Київ – Бухарест. Про це повідомило Міністерство розвитку громад і територій у суботу.

Який маршрут проходитиме поїзд?

Поїзд курсуватиме щоденно та пролягатиме через Київ, Вінницю, Жмеринку, Могилів-Подільський, Велчинець, Унгени, Ясси та столицю Румунії Бухарест.

Коли відправляється та прибуває поїзд?

Відправлення з Києва – 06:30, прибуття до Бухареста – 06:47 наступного дня. У зворотному напрямку – з Бухареста о 19:10, до Києва о 19:41 наступного дня.

Поїзд прибуватиме на центральний вокзал Бухареста – Gara de Nord. З цього вокзалу регулярно курсують швидкісні електрички до аеропорту.

Яка вартість квитка?

Вартість квитка у купейному вагоні – приблизно 3800 грн.

Нагадаємо: 12 вересня з Ужгорода запустили перші потяги євроколією до столиць Європейського Союзу.

Яку їжу вживати перед тренуванням для кращих результатів?

Яка їжа потрібна для силових тренувань?

Перед силовими тренуваннями та важкою атлетикою важливо вживати збалансовану їжу, що містить вуглеводи, білки та корисні жири. Якщо ви не маєте часу на повноцінний прийом їжі, розгляньте можливість перекусу, що містить багато вуглеводів, ближче до тренування. Наприклад, запечений батат з курячим філе та салат з авокадо та волоських горіхів можуть стати відмінним варіантом. Вживання їжі, багатої на білок, за три-чотири години до тренування сприяє росту м’язів та пришвидшує їх відновлення.

Що їсти перед кардіотренуваннями?

Для кардіотренувань на витривалість, таких як біг або їзда на велосипеді, рекомендується вживати легкозасвоювані вуглеводи з невеликою кількістю білка та мінімальною кількістю клітковини або жиру. Зниження споживання жирів і клітковини допомагає уникнути дискомфорту в шлунку. Вівсянка з фруктами за одну-три години до кардіотренування стане чудовим вибором.

Яка їжа підходить для йоги та пілатесу?

Для занять йогою або короткими прогулянками людям з низьким рівнем цукру в крові може знадобитися швидкий перекус. Зазвичай, повноцінний прийом їжі перед такими тренуваннями не є необхідним. Однак, якщо ви відчуваєте голод, можна з’їсти невелику порцію йогурту з ягодами.

Що їсти перед ранковими та вечірніми тренуваннями?

Перед ранковими тренуваннями важливо отримати заряд енергії. Чашка чорної кави може підвищити вашу енергію, а легкий перекус, наприклад, банан або шматочок тосту з джемом, забезпечить організм необхідною енергією. Якщо ви тренуєтеся ввечері, перекус залежить від часу, що минув з останнього прийому їжі. Якщо пройшло кілька годин, варто з’їсти щось легке, наприклад, фруктово-протеїновий смузі або рис з куркою.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Apple представила додаток ‘Телефон’ для iPad

Компанія Apple вперше додала спеціальний додаток ‘Телефон’ для своїх планшетів iPad. Це дуже корисна опція, адже тепер дзвінки можна приймати безпосередньо на iPad.

Новий додаток забезпечує доступ до лінії iPhone через функцію Continuity. Коли ви здійснюєте дзвінок або відповідаєте на нього з iPad, він фактично під’єднується через iPhone, на якому виконано вхід у систему з тим же Apple ID.

Які можливості надає додаток ‘Телефон’?

На дисплеї iPad відображається повноцінний інтерфейс виклику, що надає доступ до недавніх дзвінків, контактів, клавіатури та голосової пошти. Звук відтворюється через динаміки iPad або під’єднані навушники, а під час розмови можна переключитися на AirPods або інші Bluetooth-пристрої.

Завдяки додатку ‘Телефон’ більше не потрібно використовувати для дзвінків FaceTime Audio або повертатися до iPhone, коли йде виклик. Також iPad може виконувати функцію пульта дистанційного керування вашим номером, перебуваючи поруч з iPhone, під’єднаним до Wi-Fi, і використовуючи ті самі облікові дані.

Які обмеження має новий додаток?

Проте, є й деякі обмеження. На iPad все-таки немає вбудованої функції голосового зв’язку оператора (навіть на моделях з підтримкою стільникового зв’язку). А якщо ваш iPhone вимкнений, перебуває поза зоною доступу або не під’єднаний до мережі, додаток ‘Телефон’ на iPad теж не підключиться.

Для роботи програми ‘Телефон’ на iPad є певні умови. Ваш iPad і iPhone мають бути на базі iPad/iOS 26, обидва мають використовувати один і той самий Apple ID. Wi-Fi і Bluetooth теж мають бути ввімкнені на обох пристроях.

Для цього: на iPhone перейдіть у ‘Налаштування’ > ‘Телефон’ > ‘Виклики на інші пристрої’. Увімкніть опцію ‘Дозволити виклики на інші пристрої’. Додайте iPad до списку. Після налаштування вхідні дзвінки прийматимуться на обох пристроях, і ви зможете здійснювати вихідні виклики прямо з програми для iPad.

Раніше повідомлялося, що люди були незадоволені оновленням iOS 26 для iPhone. Але є і прості трюки, які допоможуть впоратися з можливими збоями і незручностями. Також стало відомо, що в оновленні iOS 26 знайшли цікаву деталь: тепер власники смартфонів iPhone зможуть ‘свайпати’ язиком.