Російські дрони атакували аграрне підприємство на Чернігівщині

Вранці 7 жовтня російські військові здійснили атаку ударними дронами на аграрне підприємство в Чернігівській області. Про це повідомив голова Новогород-Сіверської районної військової адміністрації Олександр Сільверстов.

За його словами, влучання сталося по одному з приміщень підприємства, де зберігалося зерно. Внаслідок атаки кількома ударними дронами виникла пожежа. На щастя, попередньо інформації про постраждалих немає.

Які ще атаки відбулися в цей день?

Нагадаємо, що в ніч на 7 жовтня росіяни також атакували Україну двома балістичними ракетами “Іскандер-М/KN-23”, 152-ма ударними безпілотниками типу Shahed, а також безпілотниками інших типів.

Часник та цибуля: коли вони можуть бути небезпечними?

Часник і цибуля давно вважаються суперпродуктами для імунітету та здорового травлення. Але чи завжди вони безпечні і корисні для всіх українців? В інтерв’ю дієтолог, професор Олег Швець пояснив, коли ці овочі можуть стати проблемою для кишківника.

Користь часнику та цибулі: чи є обмеження у споживанні?

Хоча часник і цибуля для більшості з нас корисні, у деяких людей їх споживання може викликати негативну реакцію. Лікар зазначає, що йдеться про, на перший погляд, невелику частку, але все-таки досить значну – близько 20-30% українців, які мають функціональні розлади кишківника. Найпоширенішим із них є так званий синдром подразненого кишечника (СПК) та інші чутливі стани травної системи. Організм таких людей може негативно реагувати на велику кількість часнику і цибулі – неприємними симптомами на кшталт здуття, болю чи дискомфорту.

Інулін – “тригер” чутливого кишківника

Причина такої реакції криється у складі цих овочів. Часник і цибуля містять інулін – це природний пребіотик, який є клітковиною. Для більшості людей інулін корисний, оскільки живить мікробіом кишківника. Але для тих, хто має підвищену чутливість або синдром подразненого кишечника, інулін може стати одним із тригерів появи негативних симптомів. Коли інулін потрапляє у чутливий кишківник, він може надмірно ферментуватися бактеріями, що і призводить до газоутворення та відчуття дискомфорту. Тому, якщо ви постійно відчуваєте важкість після страв із цибулею чи часником, варто звернути на це увагу.

Індивідуальне сприйняття: головна порада дієтолога

Швець наголошує на важливому практичному аспекті: люди, які мають такі розлади чи чутливість, зазвичай про це знають. Вони вже давно помітили зв’язок між споживанням певних продуктів та погіршенням самопочуття. Таким людям слід самостійно контролювати свій раціон і знати, споживання яких продуктів їм слід обмежувати. Це є основою персоналізованого здорового харчування. Не варто повністю виключати з раціону часник і цибулю, адже вони корисні. Але варто зменшити їхню кількість у страві або вживати їх у термічно обробленому вигляді, що може полегшити травлення.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Відновлення авіасполучення між Індією та Китаєм

У жовтні Індія та Китай планують відновити пряме авіасполучення після п’яти років перерви, що виникла спочатку через пандемію, а потім через політичну напруженість між двома країнами. Про це повідомляє ЦТС.

26 жовтня індійський лоукостер IndiGo відновить щоденні рейси між Колкатою на сході Індії та Гуанчжоу на півдні Китаю. Інші маршрути, зокрема Делі – Гуанчжоу, будуть відкриті за умови отримання регуляторних дозволів та наявності слотів.

Чому прямі рейси були призупинені?

Прямі рейси між Індією та Китаєм були призупинені ще з початку пандемії COVID-19 у 2020 році. “Після послаблення пандемічних обмежень у всьому світі рейси між Індією та Китаєм так і не відновилися. Це сталося через політичну напруженість, спричинену прикордонними суперечками та різким погіршенням двосторонніх відносин”, – зазначає сайт.

Які переваги відновлення рейсів?

Увесь цей час між Індією та Китаєм здійснювалися рейси через треті країни, такі як Сінгапур, Бангкок, Гонконг тощо, що збільшувало час та вартість подорожей. Повернення прямих рейсів скоротить час подорожі та потенційно знизить вартість авіаквитків.

Рейси відновлюються, але обидві сторони стежитимуть за завантаженістю авіалайнерів, перш ніж розширювати операції далі.

Нагадаємо, що наприкінці серпня президент Китаю Сі Цзіньпін і прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді зустрілися вперше з моменту повернення Дональда Трампа до влади. Як повідомляло агентство Bloomberg, президент США підштовхнув давніх азійських суперників до більш глибокої співпраці в умовах економічних наслідків торгової війни США.

Моді оголосив про відновлення прямих авіарейсів між двома країнами, зазначивши, що у відносинах за минулий рік ситуація стабілізувалася після відведення солдатів з точок напруження на кордоні. Раніше повідомлялося, що Китай та Індія прагнуть поліпшити свої відносини, що є останнім знаком потепління між азіатськими суперниками, які намагаються нормалізувати свої стосунки на тлі непередбачуваної торговельної політики США.

Ціни на нафту зростають через обережність ОПЕК+

Ціни на нафту у вівторок продовжили зростання, адже менше від очікуваного збільшення видобутку ОПЕК+ у листопаді зменшило побоювання щодо надлишку пропозиції. Про це повідомляє агентство Reuters.

Ф’ючерси на Brent піднялися на 23 центи, або на 0,35%, до $65,70 за барель. Американська WTI додала 21 цент, або 0,34%, до $61,90. Обидва контракти в попередню сесію зросли на понад 1% після того, як Організація країн-експортерів нафти разом із Росією та низкою менших виробників – так званий альянс ОПЕК+ – вирішили збільшити сукупний видобуток на 137 тис. бар./добу з листопада.

Чому ОПЕК+ обрав обережний підхід?

Крок виявився менш агресивним, ніж очікував ринок, що свідчить про обережність групи в нарощуванні своєї частки на світовому ринку нафти на тлі прогнозів надлишку пропозиції в четвертому кварталі та наступного року, зазначають аналітики ING.

“Минулого тижня Brent втрачала близько $5 за барель через очікування більшого зростання пропозиції, тому помірне відновлення виглядає логічним”, – сказав Ан Фам, старший аналітик LSEG. “Поки що ринок здатний увібрати додаткові обсяги, і ми ще не бачимо переходу передньої частини кривої в контанго”, – додав він.

Які фактори впливають на ціни на нафту?

Цього року ОПЕК+ підвищила свої цільові показники видобутку більш ніж на 2,7 млн бар./добу – це близько 2,5% світового попиту. Геополітичні чинники також підтримують ціни: конфлікт між Росією та Україною впливає на енергетичні активи і створює невизначеність щодо поставок російської нафти.

На НПЗ “Кириші” в Росії після атаки дронів і подальшої пожежі 4 жовтня зупинили найпродуктивнішу установку перегонки CDU-6; на відновлення, за даними двох галузевих джерел, може знадобитися близько місяця.

Водночас на нафту тисне зростання видобутку як у країн ОПЕК+, так і поза альянсом. До того ж будь-яке уповільнення попиту через слабке економічне зростання, спричинене тарифами США на імпорт, може посилити надлишок, кажуть аналітики.

Як приготувати ідеальне какао на молоці

Чому какао на молоці – це ідеальний напій?

Холодна осінь або зимовий вечір стають набагато приємнішими з чашкою гарячого какао на молоці. Цей класичний напій зігріває, дарує затишок і піднімає настрій як дітям, так і дорослим.

Какао – це природне джерело антиоксидантів, що допомагають організму боротися зі шкідливими вільними радикалами. Раніше ми вже писали про продукти, які містять рекордну кількість корисних мікроелементів.

Які інгредієнти потрібні для приготування?

Для приготування смачного какао вам знадобляться:

  • Какао-порошок – 2 столові ложки
  • Цукор – 2 столові ложки (за смаком)
  • Молоко – 1 склянка (250 мл)
  • Дрібка солі
  • Ванільний екстракт або кориця – за бажанням

Як приготувати какао на молоці?

Спершу змішайте сухі компоненти – какао, цукор і сіль – у невеликій мисці, щоб уникнути грудочок. Потім на середньому вогні підігрійте молоко, не доводячи його до кипіння, і поступово додайте туди суху суміш, постійно помішуючи вінчиком, поки напій не стане однорідним.

Продовжуйте нагрівати какао, додавши за бажанням ванільний екстракт або корицю, щоб підкреслити аромат. Коли какао добре прогріється і всі інгредієнти розчиняться, розлийте його по чашках і подавайте гарячим.

Для більшої насолоди можна прикрасити напій збитими вершками або маршмелоу – і тепер ви готові насолоджуватися справжньою домашньою затишною класикою!

Крім класичного рецепту, какао можна зробити по-справжньому особливим завдяки незвичним спеціям. Наприклад, додайте щіпку червоного перцю – він підкреслить гірчинку какао і зробить смак глибшим. Любителі прянощів оцінять кардамон, який надає напою легкої свіжості. А імбир або куркума не лише зігріють, а й додадуть какао легких цитрусових нот.

Якщо ж ви вже скуштували ідеальне какао та шукаєте нові кулінарні ідеї для домашньої вечері, радимо звернути увагу на ефектну страву – брі в хрусткому тісті, яка точно підкорить гостей.