Нові акумулятори для електромобілів: тисячі циклів без втрат

Які переваги нових акумуляторів?

Скоро батареї для електромобілів витримуватимуть тисячі циклів перезарядки, майже не втрачаючи в ємності. Китайські вчені розробили самовідновлювальний шар для твердотільних акумуляторів. Твердотільні АКБ розвивають для застосування в електрокарах неспроста. Негорючий твердий електроліт набагато безпечніший за літій-іонні аналоги.

Однак багаторазове заряджання таких елементів спричиняло проблеми: між шарами утворювалися мікротріщини і зазори, що призводило до швидкої втрати ємності і виходу батареї з ладу.

Як це виправили?

Дослідники з Китайської академії наук створили динамічно адаптивний міжфазний шар (DAI). До його складу входять рухливі іони йоду. Під час роботи батареї вони автоматично переміщаються в ті місця, де починають утворюватися мікротріщини або зазори, і “заліковують” їх, заповнюючи собою порожнечі.

Цей автоматичний процес регенерації забезпечує постійний і щільний контакт між анодом і електролітом без необхідності в зовнішньому тиску. Останнє намагалися використовувати раніше для боротьби з цим дефектом, але таке рішення виявилося занадто громіздким і непрактичним. Шар, що самовідновлюється, забезпечує стабільність і безпеку батарей навіть після тисяч циклів заряджання.

Чого чекати на практиці?

Згідно з лабораторними випробуваннями, після 2400 циклів зарядки-розрядки акумулятор з новим шаром зберіг близько 90% своєї первісної ємності. Навіть у гнучких акумуляторних комірках, які застосовуються в електромобілях, батарея зберегла 74,4% ємності після 300 циклів.

Експерти називають цю розробку “зміною парадигми” в розвитку твердотільних акумуляторів. Технологія DAI здатна стати основою для по-справжньому довговічних і безпечних батарей цього типу. У результаті запас ходу електрокарів і термін служби їхніх систем живлення кратно зростуть.

Крім того, відмова від громіздких систем зовнішнього тиску спрощує конструкцію і може значно знизити вартість виробництва. Таким чином прискориться масове впровадження твердотільних акумуляторів, а самі електромобілі можуть стати доступнішими для мас.

Раніше повідомлялося, що батареї позбавили головної проблеми за рахунок простого мінералу. Японські дослідники виправили нагальний недолік натрій-іонних акумуляторів — їхню нестабільність на повітрі та у воді. Добавка невеликої кількості кальцію до складу катода створює на його поверхні захисний шар, який запобігає деградації.

Гранат: суперфуд для серця, мозку та імунітету

Яка користь гранату для серця?

Гранати вже давно вважаються суперфудом завдяки високому вмісту антиоксидантів і поживних речовин. Їхні зерна та сік корисні для серця, мозку, травлення та навіть витривалості під час фізичних навантажень. Дослідження показують, що гранатовий сік може знижувати артеріальний тиск і покращувати стан судин. В огляді восьми клінічних досліджень науковці виявили, що регулярне вживання гранатового соку сприяє зменшенню запалень і болю в грудях у людей із серцевими хворобами.

Як гранат впливає на травлення?

Гранати багаті на харчові волокна, які стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту. Поліфенольні антиоксиданти в плодах також допомагають зменшити запалення в організмі. Деякі наукові роботи доводять, що гранат може допомогти запобігти утворенню каменів у нирках і підтримувати здоров’я сечовивідних шляхів.

Чи може гранат підвищити витривалість?

Поліфеноли з граната можуть підвищувати фізичну витривалість. Одне з досліджень показало, що екстракт граната продовжував час до настання втоми у велосипедистів і допомагав швидше відновлювати м’язи. Антиоксиданти в гранатах покращують пам’ять і когнітивні функції. Люди, які щодня пили гранатовий сік протягом року, показали кращі результати в тестах на пам’ять, ніж ті, хто отримував плацебо.

Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.

Зростання впровадження ШІ у бізнесі України до 42%

Частка малого та середнього бізнесу в Україні, яка активно впроваджує інструменти штучного інтелекту (ШІ), за рік зросла вдвічі – до 42%. Про це повідомила генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові Інга Андреєва на Київському міжнародному економічному форумі (КМЕФ) у четвер.

“42% сказали, що почали використовувати штучний інтелект. Минулого року цей показник був на 21 відсотковий пункт нижче”, – наголосила Андреєва.

У яких сферах використовується ШІ?

За її словами, основними напрямками, де використовують ШІ у малому і середньому бізнесі, є маркетинг, комунікації та таргетування.

Які інші тенденції спостерігаються у бізнесі?

Гендиректорка Mastercard додала, що 85% малого і середнього бізнесу сьогодні використовують цифрові канали через зручність та швидкість, а 93% використовують безготівкові платежі в Україні. “72% респондентів нам відповіли, що у них вже більше 50% їх догоду формується саме за рахунок безготівкових розрахунків”, – уточнила Андреєєва.

Вона також повідомила, що 62% малого і середнього бізнесу сьогодні експортують вже свою продукцію або планують розпочати експорт найближчим часом.

Нагадаємо: Компанія Nvidia Corp. інвестує до 100 мільярдів доларів в OpenAI, щоб профінансувати створення нових дата-центрів та інфраструктури для роботи штучного інтелекту.

Офіційний курс євро та долара на 17 жовтня 2023 року

Офіційний курс євро до гривні у п’ятницю, 17 жовтня, збільшиться на 30 копійок і становитиме 48,52 грн. Про це свідчить офіційний курс Національного банку України (НБУ).

Курс долара також подорожчає на 1 копійку, досягнувши 41,63 грн.

Які офіційні курси валют на 17 жовтня?

Офіційні курси на п’ятницю, 17 жовтня, встановлено на такому рівні:

  • 1 долар США – 41,63 грн (41,76 грн станом на 16 жовтня);
  • 1 євро – 48,52 грн (48,53 грн станом на 16 жовтня).

Чому ви постійно мерзнете? Основні причини

Постійно мерзнете навіть у теплому приміщенні? Це може бути сигналом не лише про температуру навколишнього середовища, а й про стан здоров’я. Названо кілька основних причин постійного відчуття холоду, які не можна ігнорувати.

Які основні причини постійного відчуття холоду?

Нервова анорексія – це розлад харчової поведінки, який часто викликає непереносимість холоду. Люди з нервовою анорексією бояться набрати вагу, а втрата ваги та м’язової маси робить їх чутливими до низьких температур. Інші симптоми нервової анорексії включають: депресію, сухість у роті, плямисту жовтувату шкіру, погану пам’ять, остеопороз, проблеми з мисленням. Лікування зосереджено на підтримці здорової ваги тіла.

Зневоднення може також бути причиною відчуття холоду. Якщо ви не можете зігрітися, це може бути ознакою того, що вам потрібно пити більше води. Достатнє зволоження допомагає утримувати тепло. Інші симптоми зневоднення включають: темну сечу, запаморочення, сухість у роті та шкірі, рідше сечовипускання, втому. У разі зневоднення важливо поповнити втрачені електроліти та рідину.

Гіпотиреоз – це ще одна причина постійного відчуття холоду. Низький рівень гормонів щитовидної залози перешкоджає виробленню достатньої кількості тепла. Інші симптоми гіпотиреозу включають: сухе волосся та шкіру, випадіння волосся, рясніші або нерегулярні менструації, незрозуміле збільшення ваги.

Залізодефіцитна анемія є однією з найпоширеніших причин постійного відчуття холоду. Залізо допомагає еритроцитам переносити кисень, що важливо для вироблення тепла. Симптоми залізодефіцитної анемії включають: ламкі нігті, бліду шкіру, задишку.

Нестача сну також може впливати на відчуття холоду. Це негативно впливає на нервову систему та регулювання температури тіла. Рекомендується спати 7-8 годин на ніч та дотримуватись певних порад для покращення якості сну.

Дефіцит вітаміну B12 може викликати анемію та відчуття холоду. Інші симптоми дефіциту вітаміну B12 включають: кровоточивість ясен, закреп або діарею, втому, дратівливість, бліду шкіру, задишку.

Можна підвищити рівень вітаміну B12, вживаючи яловичу печінку, молочні продукти, м’ясо та харчові дріжджі.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.