Київхліб запустив нові виробничі лінії в Україні

Компанія ‘Київхліб’ оголосила про запуск нових виробничих ліній у Київській та Полтавській областях. Як повідомляє пресслужба компанії, вже встановлено та запущено дві нові виробничі лінії, а ще дві планують запустити до кінця року.

Загальний обсяг інвестицій в модернізацію та запуск нових виробничих ліній на 8 підприємствах групи в Києві, Київській та Полтавській областях протягом 2024-2025 років склав близько 400 млн грн. Це дозволило значно наростити виробничі потужності групи.

Які обсяги виробництва хлібобулочної продукції?

Середньодобове виробництво хлібобулочної продукції складає 310-320 т на добу при загальному обсязі ринку хлібобулочних виробів в Україні 2,4 млн т, зазначили в компанії.

Які результати експорту продукції?

З початку 2025 року ‘Київхліб’ експортував понад 2000 тонн продукції, що на 33% перевищує показники минулого року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що мережа мінімаркетів ‘Київхліб’ перезапускає магазини самообслуговування. Це рішення було прийнято для запобігання можливому зупиненню роботи магазинів через брак персоналу. У жовтні 2024 року компанія ‘Київхліб’ закрила 5 з 6 своїх автономних магазинів без касирів у Києві через низку проблем, включаючи зловмисників та часті відключення електроенергії.

В Азербайджані збудують першу ГАЕС за участю України

Група українських фахівців долучилася до розробки проєкту першої в Азербайджані гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС) потужністю 1000 МВт. Про це йдеться у релізі Азербайджансько-Української енергетичної асоціації.

Вартість проєкту ГАЕС оцінюється у 1,8 млрд дол. Він передбачає використання Мінгячевірського водосховища як нижнього басейну і може стати основою для ефективної інтеграції сонячної та вітрової генерації в енергосистему країни.

Які переваги матиме співпраця?

В асоціації наголошують, що програма будівництва ГАЕС в Азербайджані має вивести двостороннє співробітництво Києва та Баку на новий стратегічний рівень. Так, в Україні власними силами зводять кілька ГАЕС із часткою постачання вітчизняного обладнання не менше 70%.

Які перспективи для українських компаній?

Якщо українські компанії (зокрема, державний холдинг “Українські енергетичні машини”) приєднаються до азербайджанського проєкту, то можуть отримати значні експортні контракти. Професор Юрій Ландау зазначив, що нині у світі спостерігається справжній бум сонячної та вітрової енергетики – і при цьому провідні країни активно будують ГАЕС. “Це пояснюється тим, що нестабільну відновлювану енергетику можна ефективно використовувати лише в поєднанні з балансуючими потужностями, серед яких ГАЕС є найефективнішими”, – прокоментував він.

Нагадаємо: Україна у липні здійснила свою першу імпортну поставку азербайджанського газу через Трансбалканський коридор.

Чи корисний хліб на заквасці для вашого здоров’я?

Чому хліб на заквасці став таким популярним?

Хліб на заквасці останнім часом набув великої популярності. Це пов’язано не лише з модними трендами, але й зі зростаючим інтересом до ферментованих продуктів та їхньої користі для здоров’я кишківника. Традиційно такий хліб готують лише з трьох інгредієнтів: борошна, води та солі. Його головна відмінність — повільний процес ферментації, який відбувається завдяки “заквасці” – симбіозу диких дріжджів та молочнокислих бактерій, а не комерційним дріжджам. Це надає йому характерний ледь кислуватий смак і неповторну текстуру.

У чому переваги хліба на заквасці?

Унікальний процес ферментації надає цьому хлібу кілька важливих переваг, які вигідно відрізняють його від промислових аналогів.

Як хліб на заквасці покращує травлення?

Під час тривалої ферментації молочнокислі бактерії та природні дріжджі виконують роботу за нашу травну систему – вони попередньо перетравлюють частину крохмалю та білків (включно з глютеном). Це робить хліб значно легшим для засвоєння, що може бути особливо корисним для людей із чутливим травленням.

Чи допомагає хліб на заквасці засвоювати більше корисних речовин?

Борошно містить так звані фітати (фітинову кислоту). Ці сполуки зв’язуються з мінералами, такими як залізо, цинк і кальцій, і заважають нашому організму їх поглинати. Закваска містить фермент фітазу, який ефективно розщеплює фітати. Завдяки цьому мінерали стають більш біодоступними, тобто організм може засвоїти їх у значно більшій кількості. Крім того, ферментація підвищує вміст деяких вітамінів групи В, зокрема фолієвої кислоти.

Чи має хліб на заквасці нижчий глікемічний індекс?

Хліб на заквасці має нижчий глікемічний індекс (ГІ) порівняно з більшістю видів промислового білого хліба. Це означає, що після його споживання рівень цукру в крові піднімається повільніше і більш плавно. Це допомагає уникнути різких стрибків глюкози та інсуліну, забезпечуючи стабільніший рівень енергії та довше відчуття ситості.

Чи справді хліб на заквасці корисніший?

Дипломована дієтологиня Емер Делейні пояснює, що хоча різниця в базових показниках не є кардинальною, переваги все ж існують. “Хоча хліб на заквасці може містити трохи більше білка, ніж білий хліб, з погляду калорій, клітковини та жирів, його відмінності від інших видів хліба з того ж типу борошна не такі драматичні, як можна було б очікувати”, – зазначає вона. Експертка додає, що “ключ до розуміння його реальних переваг лежить не стільки в калоріях чи клітковині, скільки в тому, як процес ферментації покращує засвоюваність та поглинання поживних речовин”.

Таким чином, хліб на заквасці – це не просто мода. Його унікальний спосіб приготування робить його легшим для травлення та дозволяє нашому організму отримати максимум користі з мінералів та вітамінів, що містяться в борошні.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Apple запустила нову функцію фільтрації дзвінків

Apple запустила нову функцію для iPhone, яка фільтруватиме дзвінки з невідомих номерів. Однак автоматично вона не запрацює — доведеться підключати її вручну.

Що таке нова функція?

Нова корисна функція називається “Скринінг викликів”, повідомляє The Sun. Суть її в тому, що віртуальний робот перевіряє вхідні дзвінки ще до того, як ви на них відповідаєте, і навіть записує розмову на екран у режимі реального часу.

Функція була додана в рамках нового оновлення iOS 26 від Apple. Важливо зазначити, що вона перевіряє тільки дзвінки з невідомих номерів, тож на ваші контакти або на номери, на які ви дзвонили раніше, вона не реагуватиме.

Як працює функція?

У разі надходження невідомого виклику ваш iPhone автоматично запитає абонента, хто він і чому телефонує. Відповіді абонента будуть розшифровані та виведені на екран смартфона. Так ви зможете зрозуміти, чи дійсно це важливий дзвінок, або ж це черговий спамер чи шахрай. Якщо дзвінок не вселяє довіри, ви зможете просто його проігнорувати.

Щоб увімкнути цю функцію:

  1. Переконайтеся, що у вас встановлена саме iOS 26 (Налаштування > Основні > Оновлення ПЗ).
  2. Потім перейдіть у Налаштування > Додатки > Телефон.
  3. Прокрутіть до пункту “Фільтрація невідомих номерів” і виберіть “Запитати причину дзвінка”.

Якщо під час розмови вас перевели в режим очікування (наприклад, під час звернення до служби підтримки клієнтів), ви можете активувати функцію Hold Assist. Ця функція повідомить вас, коли на лінії з’явиться доступний оператор.

Раніше повідомлялося, що в оновленні iOS 26 знайшли цікаву деталь. Виявляється, тепер власники смартфонів iPhone зможуть “свайпати” язиком. Щоправда, оновлення викликало і нарікання. Наприклад, користувачі скаржилися, що нова iOS 26 розряджає батарею і уповільнює смартфон. Але в службі підтримки Apple запевнили, що це нормально під час встановлення нового ПЗ, і що це тимчасовий ефект.

Удар російської армії по енергетичній інфраструктурі України

Російська армія завдала ударів по об’єктах енергетичної інфраструктури у східному та центральному регіонах України. Про це інформує Міністерство енергетики.

“На пошкоджених внаслідок обстрілів об’єктах енергетичної інфраструктури тривають ремонтно-відновлювальні роботи. Вживаються заходи для забезпечення стабільної роботи енергосистеми”, – йдеться в повідомленні.

Станом на 1 жовтня система збалансована, планових обмежень для споживачів не передбачено, повідомляє Міненерго.

Як проходить підготовка до опалювального сезону?

Відомство також інформує, що триває підготовка до опалювального сезону: на енергетичних об’єктах виконуються ремонтно-відновлювальні роботи, формуються необхідні запаси ресурсів та посилюється захист критичної інфраструктури для стабільного забезпечення населення електроенергією й теплом.

Які рекомендації для споживачів?

“Закликаємо споживачів раціонально використовувати електроенергію, особливо у пікові години споживання вранці і ввечері. Це допомагає знизити навантаження на систему”, – наголосили в Міненерго.

Нагадаємо: У ніч на 1 жовтня росіяни атакували 49-ма ударними БпЛА типу Shahed, “Гербера” і безпілотниками інших типів, протикорабельною ракетою “Онікс”, а також чотирма балістичними ракетами “Іскандер-М/KN-23”. Зафіксовано влучання 5 ракет та БпЛА противника на 6 локаціях.