Фотоелектрична куля: новий етап у сонячній енергетиці

Фотоелектрична система здатна вловлювати більше світла порівняно з сонячними панелями. Продуктивність сонячних ферм може знизитися через сніг, пил, сміття, але продуктивність кулі не страждає від негоди.

Фотоелектричну кулю розробила команда фахівців із Південно-Західного університету Цзяотун, Університету Гуйчжоу та Університету Мелардален. Вона сконструйована таким чином, що верхня півсфера може заломлювати сонячне світло в нижню. Для оснащення пристрою були обрані елементи CdTe з ефективністю 19%, пише ecoticias.com.

Які переваги має фотоелектрична куля?

Традиційні сонячні системи стикаються з такими проблемами, як сніг, пил, град. Фотоелектрична куля не боїться негоди і відрізняється більш тривалим терміном служби. Також перевагою цього типу сонячної системи є те, що прозорий верхній купол служить концентратором, збільшуючи щільність світла на системі CdTe. Піднята в повітря куля не стикається і з такими проблемами, як затінення.

Під час випробувань у п’яти містах було протестовано 10 000 сонячних повітряних куль. Результати показали, що за кілька місяців тестів пристрої виробили від 3,337 до 4,275 ГВт⋅год електроенергії.

Який економічний потенціал нової системи?

Ця фотоелектрична система має великий економічний потенціал: прибуток варіюється від 12,9 до 107 мільйонів доларів, пише ЗМІ. Повністю виключені всі витрати на установку на дахах або на землі. Ще однією істотною перевагою є мобільність: енергію можна доставляти у віддалені райони і використовувати там, де існує потреба в електроенергії.

Переваги фотоелектричних куль:

  • Для роботи сонячної установки не потрібно займати землю.
  • Сніг і пил не скупчуються, оскільки панелі з кадмієво-телуриту (CdTe) мають захист від будь-яких типів забруднення.
  • Рішення портативне і не має географічних обмежень.
  • Використання легких матеріалів дає змогу транспортувати фотоелектричну систему куди завгодно.

“З такою кількістю переваг фотоелектрична повітряна куля здатна виробляти в 50 разів більше енергії, ніж інші традиційні панелі”, — стверджують автори матеріалу.

Раніше ми писали про те, що в США добувають сонячну енергію без панелей і роздають усім охочим. Сонячна енергія без панелей дасть змогу всім жителям Нью-Йорка ділитися відновлюваною енергією, що виробляється місцевими сонячними електростанціями.

Oppo випробувала акумулятор на 9750 мАг

Китайський виробник смартфонів Oppo випробував величезний односекційний акумулятор з номінальною ємністю 9750 мАг. Потужність нового акумулятора для телефонів Oppo становить 36,27 Вт·год. Про це повідомив китайський інсайдер Digital Chat Station у своєму блозі на Weibo.

Автор зазначив, що це саме той гігантський акумулятор, про який ходили чутки. При цьому він не розкрив, які саме моделі Oppo отримають нову батарею.

Яка потужність нового акумулятора?

“Oppo випробувала величезний односекційний акумулятор потужністю 36,27 Вт·год з номінальною ємністю 9750 мА·год і типовими значеннями в діапазоні 9900–10000 мА·год. Це той самий “потужний акумулятор класу 10 000 мА·год”, на який ви так чекаєте? Вгадайте, який новий пристрій буде ним оснащений”, — написав інсайдер.

Коли очікується новий пристрій?

Нагадаємо, раніше інсайдер повідомляв, що телефон середнього класу з ємністю акумулятора 10000 мАг протестують вже в першій половині 2026 року, однак не назвав виробника. Очікується, що майбутній пристрій порадує користувачів доступною ціною.

Фокус також повідомляв, що Motorola анонсувала смартфон середнього класу G57 Power, однією з особливостей якого став потужний акумулятор ємністю 7000 мАг. Він стане одним з перших телефонів, оснащених процесором Qualcomm Snapdragon 6S Gen 4.

Яку олію обрати для смаження та салатів?

Яку олію краще обрати для смаження?

Смаження – це висока температура, тож важливо враховувати точку димлення – момент, коли жир починає горіти й утворювати токсичні речовини. Найкращі варіанти для термічної обробки:

  • Рафінована оливкова олія – витримує приблизно 220°C, має нейтральний смак і стабільність при нагріванні.
  • Рафінована соняшникова – точка димлення близько 230°C, підходить для смаження, фритюру та обсмажування овочів.
  • Арахісова олія – одна з найбільш термостійких (понад 230°C), чудова для м’яса й стір-фраю.
  • Кокосова рафінована – стабільна, легка в роботі, додає ніжного аромату.

Чого робити не варто:

  • Не смажити на нерафінованих оліях – оливковій extra virgin, гарбузовій, лляній. Вони швидко перегріваються й руйнуються, виділяючи небезпечні сполуки.

Яку олію додавати в салати?

Для холодних страв потрібні живі, ароматні, корисні олії, які не перегрівалися й зберегли максимум цінних речовин. ТОП варіантів для заправок:

  • Оливкова extra virgin – максимум антиоксидантів і яскравий смак.
  • Лляна олія – джерело омега-3, має легкий горіховий присмак.
  • Гарбузова – насичена та ароматна, ідеальна до зелених салатів, сиру й запечених овочів.
  • Кунжутна – додає східну нотку, чудова для боулів і салатів з локшиною.

Головне правило: всі ці олії додаємо лише в холодні страви.

Пояснення простою мовою:

  • Для смаження обирайте рафіновані олії – вони витримують високу температуру.
  • Для салатів – нерафіновані (першого віджиму). Саме вони зберігають натуральний смак і користь.
  • Не використовуйте одну й ту саму олію для всього – чергуйте, щоб отримувати більше корисних жирів і різних смаків.

Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба бов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Ринок газобалонного обладнання: стабільність та тенденції

Цього року ринок інсталяцій газобалонного обладнання демонструє низькі, але стабільні темпи, тримаючись на рівні 1000-1200 установок щомісяця. Про це інформує Інститут досліджень авторинку.

Чому зменшилась економія на пальному?

“Якщо раніше головним драйвером тут була можливість майже удвічі зменшити витрати на пальне, при чому це цікавило як власників ‘малолітражок’, так і ‘об’ємистих’ машин, то зараз різниця у грошовому вимірі не така й вагома”, – зазначають експерти.

За їхніми даними, за поточних цін на бензин й пропан-бутанову суміш 100 кілометрів шляху при витраті 10 л/100 км обійдеться близько 580 грн на бензині, та 450 грн (при споживанні 13 л/100 км LPG) на газовій суміші. У категоріях — різниця складає дві кави на мережевій АЗС.

Які моделі користуються попитом?

Як підкреслюють аналітики, топ-10 моделей підтверджує, що ринок ГБО поділений між двома категоріями: масові кросовери й седани із-за океану та перевірені роками ‘робочі конячки’. Згідно з дослідженням, лідерство Skoda Octavia (45 переобладнань) та високі позиції Volkswagen Golf і Passat свідчать, що власники європейської класики з простішими двигунами розглядають ГБО як надійну інвестицію в довготривалу експлуатацію.

Поруч із ними традиційно тримаються Daewoo Lanos та Chevrolet Aveo — моделі, для яких ГБО є ключовим фактором, що робить їхню експлуатацію найдешевшою з можливих.

Проте майже половина рейтингу — це прямий наслідок імпорту: Jeep Compass (36 шт.) є несподіваним лідером, який, як і Nissan Rogue, Hyundai Tucson та Mitsubishi Outlander, має порівняно великі атмосферні двигуни. Саме їхня економічна недоцільність на бензині змушує власників масово шукати швидкої окупності через газ.

За словами експертів, присутність Toyota Camry у цьому списку нагадує про те, що цей виробник надає перевагу нехай старим, але перевіреним часом технологіям, проте які без ГБО на практиці можуть бути досить витратними.

Нагадаємо: Від весни ринок інсталяцій газобалонного обладнання в Україні демонструє низькі, але стабільні темпи, тримаючись на рівні 1000–1200 установок щомісяця.

В Одещині запустять новий завод з виробництва солі

На початку 2026 року на Одещині розпочне роботу підприємство з виробництва харчової та технічної солі ПП “Куяльницький”. Про це повідомляє “Укрінформ”.

Підприємство з виробництва харчової та технічної солі будує ТОВ “Чорноморський солезавод”. У проєкт вклали 2,8 мільйона доларів США, залучених через державну програму “5-7-9%”. “Будівництво солезаводу розпочалося у 2024 році й зараз вже перебуває на завершальному етапі. Підприємство має розпочати роботу у січні 2026 року. За попередніми підрахунками, тут вироблятимуть 15 тисяч тонн солі за місяць”, – повідомляє інформагентство.

“За допомогою фахівців з “Артемсолі” та турецької компанії SALT PLUS ми створюємо перший в Україні завод з виробництва солі в промислових масштабах, який буде використовувати інноваційні комплексні технології”, – розповів співзасновник підприємства Віталій Руденко. Виробник має намір покрити понад 50% потреб ринку солі України.

Які новини з Закарпаття?

Нагадаємо: Раніше повідомлялося, що на Закарпатті з 7 листопада після півторарічної перерви відновили видобування камʼяної солі на Тереблянському родовищі. Запаси кам’яної солі в Тереблянському родовищі сягають 15,5 млн тонн.

Хто є основним видобувачем солі в Україні?

Після окупації військами РФ у 2022 році Артемівського родовища камʼяної солі в Донецькій області (родовище вважають найбільшим в Євразії, його розробляло ДП “Артемсіль”), “Катіон Інвест” фактично є єдиним в Україні видобувачем камʼяної солі.