6 овочів, які корисніші в сирому вигляді

Які овочі корисніші сирими?

Хоча більшість людей знає, наскільки важливо додавати більше овочів до раціону, однак багато хто все ще не споживає рекомендованої норми овочів і фруктів щодня. Причинами цього є не лише ціна, а й нестача часу, мотивації та ідей для простого і смачного приготування.

Водночас деякі овочі можуть бути ще кориснішими, якщо їсти їх сирими. Про це розповіла дієтологиня Марія Люсі для видання Real Simple.

Які переваги сирих овочів?

Дослідження 2018 року показало, що вживання сирих овочів і фруктів більше пов’язане зі зниженням симптомів депресії та вищим рівнем задоволення життям.

Ось шість овочів, які дієтологи радять їсти сирими:

  • Болгарський перець: Цей овоч – один з лідерів за вмістом вітаміну С, який легко руйнується під час готування. Половина склянки сирого червоного перцю покриває 100% добової потреби у вітаміні С. Його можна додавати у салати, сендвічі або їсти з хумусом.
  • Броколі: Сирий броколі зберігає фермент мірозиназу, який сприяє утворенню сульфорафану – речовини, що допомагає боротися з раковими клітинами та знижує запалення. Тривале варіння або готування на парі знищує цей фермент, тому броколі краще їсти сирим у салатах або з соусами.
  • Часник: Алліцин – активна речовина в часнику, яка знижує запалення і підтримує серцево-судинне здоров’я, – руйнується при нагріванні понад 60°C. Тож, якщо смак сирого часнику занадто різкий, додайте його в соуси, салатні заправки чи намазки.
  • Буряк: Сирий буряк зберігає більше бетаїнів, вітаміну С та природних нітратів, які підтримують серце і покращують витривалість. Його можна натерти в салат, додавати у смузі чи подавати скибочками з оливковою олією та лимоном.
  • Морква: Сира морква містить більше клітковини, що підтримує травлення і стабілізує рівень цукру в крові. Аби отримати користь і з сирої, і з вареної моркви (де краще засвоюється бета-каротин), експерти радять комбінувати обидва варіанти.
  • Огірок: Хоч і технічно є фруктом, огірок на 95% складається з води та містить антиоксиданти, зокрема кукурбітацини, що мають протизапальні властивості. Його можна їсти в салатах, смузі, у вигляді закусок з сиром чи хумусом або у холодних супах.

Сирі овочі – це не тільки зручно, а й потужна підтримка здоров’я без зайвих зусиль.

Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить жодних порад, діагнозів чи висновків, що стосуються вашого здоров’я. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу, консультація медика або лікування, зверніться до фахівця.

Цей запис оприлюднено в Суспільство автором Тарас Волиненко. Додати до закладок постійне посилання.

Про автора Тарас Волиненко

Журналіст з понад 15-річним досвідом. Закінчив факультет журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка у 2010 році. Працював у провідних українських ділових медіа, де висвітлював теми фінансів, ринку праці, інвестицій та малого бізнесу. Сьогодні спеціалізуюся на аналітиці економічних процесів в Україні та їхньому впливі на щоденне життя громадян.