Чому варто їсти баклажани влітку: користь та поради

У чому користь баклажанів?

Баклажани є одними з найпопулярніших сезонних овочів вересня. Їх активно використовують у приготуванні різноманітних страв, а також консервують на зиму. Дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у фейсбуці пояснив, чому баклажани варто включити до раціону та в яких випадках вони можуть бути шкідливими.

За словами фахівця, завдяки м’ясистій структурі баклажани є поживними та можуть частково замінити м’ясо у раціоні. У 100 грамах цього овочу міститься лише 25 калорій, 1 грам білка, 6 грамів вуглеводів і 3 грами клітковини. Крім того, баклажани багаті на корисні вітаміни та мікроелементи – фолієву кислоту, вітаміни A, C, K, а також калій, фосфор, магній, кальцій та залізо.

Здавна баклажани застосовували у народній медицині для лікування діабету та астми. Сучасна наука пояснює їхню користь вмістом антиоксидантів і вітамінів A та C. Вони захищають клітини від пошкоджень та покращують імунний захист. У них також багато природних рослинних хімічних речовин поліфенолів, які допомагають клітинам краще переробляти цукор, – зазначає Швець. Експерименти на клітинах показали, що баклажани можуть знижувати ризик ушкодження ДНК, яке спричиняє розвиток раку. Проте таких висновків на людях наразі не підтверджено.

Чим можуть бути шкідливі баклажани?

Гіркота, притаманна баклажанам, зумовлена вмістом соланіну. В інтернеті часто можна знайти твердження, що ця речовина провокує запалення та ускладнює симптоми артриту. Дієтолог зазначає, що переконливих наукових доказів цьому немає. Водночас, якщо після вживання овочу спостерігається дискомфорт, краще виключити його з раціону. У рідкісних випадках можливе виникнення алергічної реакції на баклажани. Її симптомами можуть бути висип, набряк обличчя, свербіж, кропив’янка, захриплість голосу.

Як правильно готувати баклажани?

За порадою Олега Швеця, щоб зменшити гіркоту, слід засолити нарізані баклажани та залишити їх на 30 хвилин. Потім овочі потрібно промити під водою й добре обсушити. Така підготовка покращує смак і дозволяє зменшити кількість олії, яку вони вбирають під час приготування. Найбільш корисними методами кулінарної обробки є запікання, тушкування або приготування на пару. Обсмажування в олії додає їм калорій і жиру, – попереджає лікар. Не ріжте баклажани, якщо не збираєтеся їх відразу готувати. Ці овочі швидко псуються.

У холодильнику баклажани можна зберігати до тижня. Якщо м’якоть стала коричневою, це означає, що овоч зіпсувався і його краще не вживати.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Секрети здорового сніданку: баланс важливіший за різноманіття

Чому баланс важливіший за різноманіття?

Можна роками їсти один і той же сніданок, трохи змінюючи його, і залишатися здоровим. Ключ до цього — розуміти склад того, що знаходиться на тарілці. Їжа — це молекули, які або сприяють нашому здоров’ю, або шкодять йому.

Який сніданок є збалансованим?

Відома дієтологиня Оксана Скиталінська поділилася своїм ідеальним сніданком у Instagram. Здорове харчування базується на балансі поживних речовин. Перекоси в бік одного компонента можуть бути шкідливими:

  • Надлишок клітковини (наприклад, тільки салат з броколі) не дасть достатньо енергії, може негативно вплинути на синтез гормонів та реакцію організму на стрес.
  • Виключно жири (навіть корисна оливкова олія чи шматочок сала) самі по собі не є повноцінним джерелом енергії.
  • Тільки білок (як яйце) без інших “супроводжувачів” також не забезпечить тіло необхідною енергією.

Усе має бути в балансі.

Які продукти варто включити до сніданку?

Для збалансованого сніданку рекомендовано поєднувати різні групи продуктів:

  • Яйця — це джерело білка, що сприяє здоров’ю м’язів, гормонів та імунної системи.
  • Хрестоцвіті овочі (різні види капусти, рукола, редька, редиска) підтримують здоров’я печінки, знижують ризик раку та покращують обмін речовин.
  • Шматок зернового хліба, можливо, зі шматочком сала, може бути корисним. Вранці жири сприяють скороченню жовчного міхура та виділенню густої нічної жовчі, що слугує профілактикою утворення каменів.
  • Ягоди та горіхи — це незамінний компонент щоденного протизапального харчування, що сприяє сповільненню старіння.

Харчування — це основа здоров’я, а вже після його налагодження можна розглядати додаткові елементи, такі як харчові добавки. Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить жодних порад, діагнозів чи висновків, що стосуються вашого здоров’я. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу, консультація медика або лікування, зверніться до фахівця.

Зеленський просить фінансової допомоги для військових

Про що всі сьогодні говорили? Про гроші. Зеленський планує звернутися до європейських партнерів з проханням допомогти фінансувати підвищення зарплат військовослужбовцям. Транш фіндопомоги Ukraine Facility уріжуть через зірвані реформи, а скасування торгових преференцій з боку Європейського Союзу коштуватиме Україні 700 мільйонів доларів у 2025 році.

Які прогнози щодо цін?

Про ціни. НБУ спрогнозував ціни на пальне до кінця року, а Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики підвищила в 1,6 раза граничні ціни на ринку електроенергії.

Що відбувається з корупцією?

Про боротьбу з корупцією. Детективи НАБУ в липні провели обшуки в будинку ексзаступника голови Офісу президента Андрія Єрмака Ростислави Шурми, який перебував в Німеччині. Після чого Володимир Зеленський підписав закон про суттєве обмеження незалежності антикорупційних органів.

Які інвестиції надходять в Україну?

Про інвестиції. За час повномасштабної війни в Україні відкрилися у 2,5 рази більше агрокомпаній, ніж припинили діяльність. Американська компанія Bell Helicopter планує інвестувати у виробництво в Україні.

Що відомо про Ілона Маска?

Про Ілона Маска. З’ясувалося, що під час наступу України з метою відвоювання території у Росії наприкінці вересня 2022 року він наказав призупинити роботу терміналів Starlink.

Яка ситуація з російською економікою?

Про санкції. На тлі санкцій і дорогих кредитів російська металургія фіксує обвал прибутків, російські автогіганти переходять на скорочений робочий тиждень, а центральний банк Росії може вже цього тижня суттєво знизити ключову ставку через уповільнення інфляції та загрозу рецесії економіки.

Ексклюзиви ЕП “Москва на Середземному морі”: як Туреччина стала туристичним раєм для росіян. Завдяки “компромісам” з природою Туреччина стала одним з найпопулярніших туристичних напрямків світу. Скільки країна на цьому заробляє і чому турецькі курорти називають “Москвою на Середземному морі”?

Смачні канапкові огірочки на зиму: простий рецепт

Чому варто заготовити огірочки на зиму?

Усі ми знаємо, що взимку огірочки відверто ніякі. Тому найкраще, що ви можете зробити зараз, – заготувати їх на холодну пору року. Наприклад, законсервувати канапкові огірочки на зиму. Рецептом закрутки поділились у тіктоці o.cooking_s. Зберігайте собі, щоб не загубити!

Взимку часто додаю їх до домашньої піци. Та і з будь-яким гарніром теж смакота, – зазначає авторка відео.

Які інгредієнти потрібні для приготування?

На 10 – 11 банок (0,5 літра):

  • 1 літр води
  • 700 грамів цукру
  • 700 мілілітрів оцту
  • 2 столові ложки солі
  • 2 столові ложки куркуми
  • 2 столові ложки гірчиці в горошках
  • 20 штучок духмяного перцю

Як приготувати канапкові огірочки на зиму?

Кип’ятимо маринад, розливаємо по банках. Банки ставимо у воду в каструльку (на дно – рушник). Від моменту закипання в банках, стерилізуємо 15 хвилин. І закриваємо кришками.

Порада! Для маринаду беріть якусь стару каструлю, бо куркума сильно фарбує.

Торги “Земельного банку”: результати тижня

Цього тижня результати торгів “Земельного банку” склали 18,3 млн гривень. Про це повідомляє Фонд державного майна України. “Цього тижня в електронній системі “Prozorro.Продажі” пройшли онлайн-аукціони із суборенди державних сільськогосподарських земель у межах проєкту “Земельний банк”. 18,3 млн гривень (+ 3,6 млн грн ПДВ) – результати торгів “Земельного банку”, – говориться у повідомленні.

“Додатково переможці сумарно мають сплатити 3,6 млн грн ПДВ. Тож загальний економічний ефект від сьогоднішніх торгів “Земельного банку” може становити близько 21,9 млн грн з ПДВ”, – говориться у повідомленні.

Скільки аукціонів було проведено?

Усього було проведено 26 онлайн-аукціонів. Загальна площа ділянок, які були виставлені на торги, склала 1788,4 га. Локації ділянок: Харківська, Закарпатська, Львівська, Хмельницька, Миколаївська та Київська області. Загальна кількість пропозицій на торгах склала 88. В ході торгів вартість зросла у 3 рази, середня вартість суборенди за 1 гектар – 10 224 гривень, повідомляє ФДМУ.

Які результати за півріччя?

Нагадаємо: Раніше повідомлялося, що користувачі державних сільськогосподарських земель сплатили за півріччя 526,8 мільйонів гривень. З 1 січня до 1 липня 2025 року в системі Prozorro.Продажі було оголошено онлайн-аукціони з суборенди державних сільгоспземель загальною площею 48 390 гектарів у 19 областях України. І 388 успішних аукціонів завершились підписанням угод.

Раніше Міністерство економіки повідомило, що за пів року онлайн-аукціонів “Земельного банку” понад 20 тис. га державних сільгоспземель передали в законне користування. За них сплачено 584,9 млн грн. В середньому 7 учасників змагаються за кожен лот, завдяки цьому стартова вартість суборенди земель зростає у 8 разів. Раніше міністр аграрної політики Віталій Коваль прогнозував, що 175 земельних ділянок, які були здані “Земельним банком” в суборенду у 2024 році, приноситимуть 344 млн грн щороку.