У чому користь баклажанів?
Баклажани є одними з найпопулярніших сезонних овочів вересня. Їх активно використовують у приготуванні різноманітних страв, а також консервують на зиму. Дієтолог Олег Швець на своїй сторінці у фейсбуці пояснив, чому баклажани варто включити до раціону та в яких випадках вони можуть бути шкідливими.
За словами фахівця, завдяки м’ясистій структурі баклажани є поживними та можуть частково замінити м’ясо у раціоні. У 100 грамах цього овочу міститься лише 25 калорій, 1 грам білка, 6 грамів вуглеводів і 3 грами клітковини. Крім того, баклажани багаті на корисні вітаміни та мікроелементи – фолієву кислоту, вітаміни A, C, K, а також калій, фосфор, магній, кальцій та залізо.
Здавна баклажани застосовували у народній медицині для лікування діабету та астми. Сучасна наука пояснює їхню користь вмістом антиоксидантів і вітамінів A та C. Вони захищають клітини від пошкоджень та покращують імунний захист. У них також багато природних рослинних хімічних речовин поліфенолів, які допомагають клітинам краще переробляти цукор, – зазначає Швець. Експерименти на клітинах показали, що баклажани можуть знижувати ризик ушкодження ДНК, яке спричиняє розвиток раку. Проте таких висновків на людях наразі не підтверджено.
Чим можуть бути шкідливі баклажани?
Гіркота, притаманна баклажанам, зумовлена вмістом соланіну. В інтернеті часто можна знайти твердження, що ця речовина провокує запалення та ускладнює симптоми артриту. Дієтолог зазначає, що переконливих наукових доказів цьому немає. Водночас, якщо після вживання овочу спостерігається дискомфорт, краще виключити його з раціону. У рідкісних випадках можливе виникнення алергічної реакції на баклажани. Її симптомами можуть бути висип, набряк обличчя, свербіж, кропив’янка, захриплість голосу.
Як правильно готувати баклажани?
За порадою Олега Швеця, щоб зменшити гіркоту, слід засолити нарізані баклажани та залишити їх на 30 хвилин. Потім овочі потрібно промити під водою й добре обсушити. Така підготовка покращує смак і дозволяє зменшити кількість олії, яку вони вбирають під час приготування. Найбільш корисними методами кулінарної обробки є запікання, тушкування або приготування на пару. Обсмажування в олії додає їм калорій і жиру, – попереджає лікар. Не ріжте баклажани, якщо не збираєтеся їх відразу готувати. Ці овочі швидко псуються.
У холодильнику баклажани можна зберігати до тижня. Якщо м’якоть стала коричневою, це означає, що овоч зіпсувався і його краще не вживати.
Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.