Часник та цибуля: коли вони можуть бути небезпечними?

Часник і цибуля давно вважаються суперпродуктами для імунітету та здорового травлення. Але чи завжди вони безпечні і корисні для всіх українців? В інтерв’ю дієтолог, професор Олег Швець пояснив, коли ці овочі можуть стати проблемою для кишківника.

Користь часнику та цибулі: чи є обмеження у споживанні?

Хоча часник і цибуля для більшості з нас корисні, у деяких людей їх споживання може викликати негативну реакцію. Лікар зазначає, що йдеться про, на перший погляд, невелику частку, але все-таки досить значну – близько 20-30% українців, які мають функціональні розлади кишківника. Найпоширенішим із них є так званий синдром подразненого кишечника (СПК) та інші чутливі стани травної системи. Організм таких людей може негативно реагувати на велику кількість часнику і цибулі – неприємними симптомами на кшталт здуття, болю чи дискомфорту.

Інулін – “тригер” чутливого кишківника

Причина такої реакції криється у складі цих овочів. Часник і цибуля містять інулін – це природний пребіотик, який є клітковиною. Для більшості людей інулін корисний, оскільки живить мікробіом кишківника. Але для тих, хто має підвищену чутливість або синдром подразненого кишечника, інулін може стати одним із тригерів появи негативних симптомів. Коли інулін потрапляє у чутливий кишківник, він може надмірно ферментуватися бактеріями, що і призводить до газоутворення та відчуття дискомфорту. Тому, якщо ви постійно відчуваєте важкість після страв із цибулею чи часником, варто звернути на це увагу.

Індивідуальне сприйняття: головна порада дієтолога

Швець наголошує на важливому практичному аспекті: люди, які мають такі розлади чи чутливість, зазвичай про це знають. Вони вже давно помітили зв’язок між споживанням певних продуктів та погіршенням самопочуття. Таким людям слід самостійно контролювати свій раціон і знати, споживання яких продуктів їм слід обмежувати. Це є основою персоналізованого здорового харчування. Не варто повністю виключати з раціону часник і цибулю, адже вони корисні. Але варто зменшити їхню кількість у страві або вживати їх у термічно обробленому вигляді, що може полегшити травлення.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.