Чи безпечні кістки у рибних консервах?
Консервована риба з кістками – звичний продукт у раціоні багатьох. Проте не всі знають, чи безпечні ці кісточки після термічної обробки та як вони впливають на організм. Дієтолог та магістр медичних наук Ріма Кляйнер розповіла, що зазвичай рибні консерви проходять процес консервування за високої температури та тиску, який розм’якшує кістки до такої міри, що їх легко жувати та засвоювати. Цей процес руйнує структуру кальцію, роблячи кістки ніжними та безпечними для споживання. Завдяки своїй пом’якшеній текстурі, кістки загалом безпечні, але є певні винятки. Варто уникати консервованої риби з кістками людям з проблемами з ковтання, неконтрольованою ГЕРХ і дітям до 3 років.
Що відбувається в процесі консервування?
Під час консервування риби виробники використовують процес, який називається ретортною стерилізацією, де рибу нагрівають під тиском до температури понад 240 градусів. Це не тільки вбиває патогени, але й розм’якшує колаген і мінерали в кістках. В результаті кістки стають розм’якшеними та гнучкими. Ось як консервування впливає на деякі види рибних консервів:
- Сардини та анчоуси – ці маленькі рибки мають ніжні, тонкі кістки. Під час консервування кістки майже повністю розпадаються, що робить їх безпечними, їстівними та навіть приємними для більшості людей.
- Лосось – під час консервування під тиском кістки значно розм’якшуються, хоча ще можуть зберігати трохи більше структури, ніж у сардин чи анчоусів. Розм’якшені кістки повністю їстівні.
Чи корисні кістки?
Рибні консерви є одними з найефективніших харчових джерел біодоступного кальцію. Крім того, консервовані кістки містять бор – мікроелемент, важливий для метаболізму естрогену та збереження кісток. Рибні консерви є одним із найбільш недооцінених функціональних продуктів харчування для активного та літнього населення. Вони поєднують білок, омега-3, кальцій, селен і навіть коензим Q10. В дослідженні, опублікованому в журналі Public Health Nutrition, виявили, що люди, які їдять консервовану рибу, насправді можуть жити довше, ніж ті, хто її не вживає.
Коли уникати вживання кісток?
Деякі люди уникають вживання кісток у рибних консервах через відразу до текстури або фобію кісток. Але з точки зору безпеки, вони не шкідливі. Слід уникати вживання кісток, якщо:
- риба виглядає недостатньо обробленою. Щоб точно знати, кістки повинні легко розкладатися під тиском виделки;
- якщо у вас хронічне захворювання нирок, то варто контролювати споживання фосфору;
- якщо у вас труднощі з ковтанням та шлунково-кишкові проблеми.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.