Огірки: універсальний продукт для раціону
Огірки залишаються популярним продуктом у раціонах людей по всьому світу вже тисячі років. Вони є звичними інгредієнтами в салатах, супах, азійських стравах та бутербродах.
Корисні властивості огірків
Людям подобається, що огірки самі по собі є освіжною закускою і водночас універсальні та ситні, – розповіла дієтологиня та консультантка з харчування Джен Мессер. З погляду ботаніки, огірки – це фрукти, оскільки містять насіння і виростають з квітки, пояснює зареєстрована дієтологиня Алекс Ларсон. Однак у кулінарії їх традиційно вважають овочами.
За даними Міністерства сільського господарства США, огірки мають чимало корисних властивостей. Один середній плід містить важливі мікроелементи, зокрема кальцій, магній, фосфор, цинк, марганець, вітаміни С і К, понад грам харчових волокон та приблизно 400 міліграмів калію, який позитивно впливає на кров’яний тиск і функціонування м’язів та нервової системи.
Антиоксиданти та гідратація
Огірки також багаті на антиоксиданти з протизапальними властивостями та мають високий вміст води, що сприяє гідратації. За словами Мессер, вони можуть допомагати регулювати рівень цукру в крові та знижувати рівень ліпідів, а також мають антидіабетичну дію.
Використання в косметології
Екстракти огірків часто використовують у косметології – вони заспокоюють шкіру, зменшують набряки, подразнення та вплив сонячних опіків.
Помірність у споживанні
Однак експерти радять споживати огірки в помірних кількостях. Через вміст кукурбітацинів у великих дозах вони можуть викликати шлунково-кишковий дискомфорт. Також огірки мають антитромбоцитарні властивості, які можуть взаємодіяти з препаратами, що розріджують кров.
Попри ці застереження, дієтологи вважають огірки корисним доповненням до раціону – головне, дотримуватись балансу.