Чи можна їсти продукти з морозилки після терміну придатності?

Скільки можна зберігати продукти в морозилці?

Чи можна їсти продукти з морозилки, термін придатності яких давно минув? Це питання хвилює дуже багатьох людей. На це питання дає відповідь лікарка та дієтологиня Дана Фігур в Instagram. Згідно з даними FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США), ви можете зберігати заморожені продукти вічно. Невизначено довго, – розповіла вона.

Отже, з погляду безпеки, їжа, що зберігається при стабільній температурі -18°C або нижче, не псується, оскільки холод зупиняє ріст мікроорганізмів, таких як бактерії та пліснява.

Чому не варто їсти старі заморожені продукти?

Однак є причина, чому ви не захочете їсти, наприклад, сторічний чизбургер – це втрата якості з часом через морозильний опік, – пояснює лікарка Фігур. Морозильний опік – це стан, коли заморожений продукт зневоднюється, що призводить до появи сухих, знебарвлених плям. Така їжа не є шкідливою, але її текстура та смак будуть зіпсовані.

Скільки зберігати продукти, щоб було смачно?

Щоб гарантувати, що ваша їжа залишиться не лише безпечною, але й свіжою та смачною, експерти радять дотримуватися рекомендованих термінів зберігання для різних категорій продуктів. Рекомендації щодо зберігання в морозилці (для збереження якості):

  • Сосиски, бекон, ковбаса: 1-2 місяці.
  • М’ясний фарш, свіжа телятина, свинина, яловичина, баранина: 4-12 місяців.
  • Залишки готових страв: до 6 місяців, залежно від складу.

Заморожування зберігає їжу протягом тривалого часу, оскільки зупиняє ріст мікроорганізмів. Однак, як тільки ви розморозите продукт, ці мікроби знову стають активними. Тому все одно важливо ретельно готувати їжу.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.