Чи можна дітям дотримуватися посту?
З початком Різдвяного посту багато батьків замислюються, чи можуть їхні діти дотримуватися харчових обмежень нарівні з дорослими. Адже піст передбачає відмову від продуктів, які є важливими для росту та розвитку дитячого організму. Лікарка-педіатр Ольга Наголюк (Барановська) зазначила, що наразі немає доказів того, що дотримання посту шкідливе для здорових дітей із нормальною масою тіла. Однак дослідження були зосереджені на дітях віком від 10 років.
“Дотримання посту у дітей меншого віку підвищує ризик гіпоглікемії та інших дефіцитних станів. Слід обов’язково проконсультуватися з лікарем, перш ніж розглядати можливість посту”, – наголосила експертка. Також вона зауважила, що наявність хронічних хвороб є протипоказанням до дотримання посту.
Які наслідки для дитячого організму може мати піст?
Піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження – м’яса, молочних продуктів, яєць. “Основні ризики такого харчування – розвиток дефіцитних станів, сповільнення темпів росту, кахексія та гормональні порушення”, – зазначила Ольга Наголюк. З-поміж дефіцитних ризиків вона назвала такі: білок, омега-3 жирні кислоти, залізо, цинк, кальцій, вітамін B12, вітамін D.
“У разі дотримання суворого посту з виключенням усіх продуктів тваринного походження слід додатково приймати вітаміни та мікроелементи. Але призначити їх може лише лікар – самостійний прийом без консультації з фахівцем неприпустимий”, – наголосила Ольга Наголюк.
Як зрозуміти, що піст шкодить дитині?
Лікарка назвала симптоми, які сигналізують про те, що піст потрібно негайно припинити і звернутися до педіатра: зниження апетиту і втрата маси тіла, слабкість, запаморочення, блідість, сонливість, погіршення концентрації уваги, зниження успішності у школі, часті інфекції, уповільнене одужання, ознаки зневоднення – сухість губ, зменшення сечовиділення, знижений тургор шкіри.
“Повністю замінити тваринний білок рослинними продуктами неможливо, але варто максимально збалансувати раціон, щоб отримати достатню кількість поживних речовин та енергії”, – розповіла Ольга Наголюк. Тому до раціону слід додати: бобові (сочевицю, квасолю), соєві продукти (тофу тощо), горіхи та горіхові олії.
Лікарка наголосила, що батьки повинні бути дуже відповідальними в контексті релігійних звичок у родині, якщо це стосується здоровʼя дитини.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
