Як каєнський перець впливає на організм?
Каєнський перець – не лише гостра приправа, а й потужний стимулятор обміну речовин. Додавання цієї спеції до раціону може допомогти організму швидше спалювати калорії та позбавлятися зайвої ваги. За даними Frontiersin, каєнський перець містить активну сполуку під назвою капсаїцин, яка має вплив на втрату ваги та метаболізм.
Дослідження показують зв’язок між капсаїцином у перці та збільшенням вироблення тепла організмом, відомим як термогенез. Це може дещо пришвидшити метаболізм на короткий час і допомогти підтримати втрату ваги. PubMed інформує, що капсаїцин може викликати почуття ситості або зменшувати відчуття голоду, через вплив на нейронні шляхи або гормональні сигнали. Каєнський перець також може допомогти зменшити апетит, що може полегшити підтримку дефіциту калорій та сприяти втраті ваги.
Варто зазначити, що ефекти капсаїцину на втрату ваги зазвичай скромні, тому не варто очікувати, що лише споживання гострого перцю значно знизить вагу.
Способи додавання до раціону
Міністерство сільського господарства США інформує, що мелені спеції зберігаються в шафі до трьох років. Каєнський перець має сильну гостроту, тому потрібна лише дрібка, щоб надати смаку стравам. Таку спецію можна додавати до супів, рагу, маринадів, смажених овочів та салатів. Перець також можна використовувати, щоб збалансувати солодкість у деяких стравах, а ще він чудово поєднується з темним шоколадом.
Кому не можна їсти каєнський перець?
Людям із хворобами шлунково-кишкового тракту каєнський перець варто уникати при гастриті, виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки, гастроезофагеальній рефлюксній хворобі та синдромі подразненого кишечника. Капсаїцин подразнює слизову оболонку, може посилити біль, печію, нудоту, діарею або спазми.
Людям із гемороєм або анальними тріщинами каєнський перець може підсилювати подразнення слизової прямої кишки, викликаючи біль або печіння. Людям із серцево-судинними порушеннями великі дози капсаїцину можуть тимчасово підвищити артеріальний тиск, частоту серцевих скорочень і викликати приливи крові.
Під час вагітності та лактації безпечність великих доз капсаїцину для вагітних і годуючих жінок недостатньо досліджена. Гостра їжа може спричинити печію, особливо в III триместрі.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.