Які продукти слід уникати при псоріазі?
При псоріазі важливо не лише лікування, а й харчування. Деякі продукти і напої здатні посилювати запалення, провокувати загострення та уповільнювати загоєння шкіри. Серед найризикованіших – алкоголь, жирне червоне м’ясо та оброблені продукти. Про це повідомляє сайт Eating well.
Чому смажена їжа є небезпечною?
За даними Journal of Investigative Dermatology, смажена у фритюрі їжа часто містить багато насичених жирів і трансжирів, що може спричинити загострення у людей з псоріазом. Ці жири підвищують рівень “поганого” холестерину у крові, і існує зв’язок між надлишком жиру в організмі та симптомами псоріазу. Крім того, при смаженні деяких продуктів утворюються сполуки, які називаються кінцевими продуктами глікування, що також може спровокувати загострення псоріазу.
Які інші продукти можуть погіршити стан шкіри?
Оброблене м’ясо, таке як хот-доги та курячі нагетси, містить багато інгредієнтів, які можуть спричиняти запалення. М’ясні делікатеси можуть містити більше насичених жирів і трансжирів. Алкоголь, за даними сайту Dovepress, провокує та посилює запалення, впливаючи на ліпідний склад шкірного бар’єра. Для людей з псоріазом вживання алкоголю може подвоїти ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки.
Солодкі напої, такі як газовані напої та солодкий чай, можуть негативно впливати на рівень цукру в крові, що може призвести до вивільнення прозапальних цитокінів. Надмірне споживання цукру також може зменшити корисний для здоров’я вплив омега-3 жирних кислот.
Яке харчування може полегшити симптоми псоріазу?
Харчування при псоріазі – важливий чинник, який може полегшити перебіг хвороби, зменшити запалення й частоту рецидивів. Варто надати перевагу таким продуктам:
- Омега-3 жирні кислоти: Дієта, багата на омега-3 жирні кислоти, може допомогти зменшити симптоми псоріазу. Сюди відноситься жирна риба, така як лосось, скумбрія та сардини.
- Клітковина: Дотримуйтесь середземноморської дієти, яка багата на овочі, фрукти, бобові, рибу та оливкову олію.
- Ферментовані продукти: Кімчі, квашена капуста та місо чудово підходять для здоров’я кишечника.
- Вітамін D: Прийом добавок вітаміну D може бути корисним, особливо для тих, у кого може бути дефіцит.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
