Коли найкраще снідати для здоров’я?

Правильний старт дня може не лише покращити настрій, а й підвищити продуктивність та покращити обмін речовин. Тому варто знати, коли найкраще для здоров’я снідати. Про це повідомляє сайт Verywell health.

Чому важливий час сніданку?

Дослідження, опубліковане Communications Medicine, показало, що учасники, які снідали пізніше, мали підвищений ризик передчасної смерті. На кожну годину затримки сніданку ризик смертності збільшувався на 8-11%. Генетика, труднощі з приготуванням їжі, хвороби та проблеми зі сном сприяли змінам у часі сніданку.

Найкраще їсти протягом години-двох після пробудження, щоб перервати нічне голодування та забезпечити себе поживними речовинами для підживлення наступного дня. Вживання їжі протягом двох годин після пробудження допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та запустити метаболізм.

Дослідження в журналі Clocks Sleep показало, що ранній сніданок допомагає покращити рівень глюкози в крові та посилює реакцію глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1) після їжі. Цей гормон природним чином вивільняється після їжі для регулювання апетиту, підтримки травлення та контролю рівня глюкози в крові.

Коли ви снідаєте приблизно в один і той самий час щодня, то по суті повідомляєте своєму внутрішньому годиннику, що час прокидатися.

Чого уникати на сніданок?

Тістечка, пончики, круасани
За даними Cleveland Clinic, такі продукти часто містять трансжири та багато цукру, що може призвести до підвищення рівня цукру в крові та швидкого відчуття голоду. Також солодкі пластівці містять велику кількість доданого цукру та мало клітковини, що призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові, а потім – до його різкого зниження, викликаючи втому та голод.

Оброблені м’ясні продукти (бекон, ковбаси, сосиски)
Ці продукти багаті на насичені жири, холестерин та натрій, що може підвищувати рівень холестерину та ризик серцево-судинних захворювань.

Пакетовані соки
Вони часто не містять клітковини та можуть мати високий вміст цукру, що призводить до швидкого підвищення рівня цукру в крові без відчуття ситості.

Солодкі йогурти з ароматизаторами
Такі продукти можуть містити багато доданого цукру та штучних добавок, що знижує їхню поживну цінність.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.