Користь апельсинів: як правильно їх вживати

Яка користь апельсинів?

Апельсин – яскравий фрукт, який не лише тішить смаком, а є одним із найкорисніших завдяки високому вмісту вітаміну С та антиоксидантів. Дієтолог та магістр наук Крістен Карлі зазначає, що апельсини посідають перше місце серед найкорисніших цитрусових. Апельсини та 100% апельсиновий сік неймовірно багаті на вітамін С, який є потужним антиоксидантом і особливо важливим для здоров’я імунної системи. Оскільки організм не може виробляти власний вітамін С, вживання таких фруктів, як апельсини, допомагає отримати достатню кількість.

За даними PubMed, апельсини містять флавоноїди, каротиноїди, поліфеноли – речовини, що можуть проявляти антиоксидантну, протизапальну та навіть протипухлинну дію. Як повідомляє Medical News Today, вітамін C важливий для синтезу колагену – білка, що підтримує пружність шкіри та загоєння ран. Також харчові волокна апельсину сприяють кращій регуляції рівня цукру в крові, що може бути корисним у профілактиці діабету 2 типу. Апельсини також багаті на фолат, відомий як вітамін B9, який відіграє ключову роль у рості та розвитку клітин, особливо під час вагітності.

Як правильно їсти апельсини?

Розділіть споживання протягом дня. Замість того, щоб з’їсти кілька одразу, з’їдайте по половинці чи одному апельсину 2-3 рази на день (після сніданку, як перекус, після обіду). Так організм краще засвоює вітамін C і не подразнюється шлунок.

Комбінуйте з іншими продуктами. Додавайте часточки до салатів (особливо з куркою, авокадо чи шпинатом). Використовуйте апельсиновий сік як заправку (з оливковою олією та медом).

Пийте свіжовичавлений сік. Одна склянка свіжовижатого соку (200 мл) містить 2 апельсина. Тому варто пити не більше однієї склянки на день, щоб уникнути надлишку фруктози.

Смузі. Додайте своєму улюбленому смузі поживних речовин за допомогою часточок апельсина або соку. Вони особливо смачні з тропічними фруктами, такими як манго, ананас і банан. Ви також можете змішати апельсини з кокосовим молоком, бананом, ванільним йогуртом та екстрактом ванілі.

Оптимальна добова порція – 1-2 середніх апельсини, що забезпечує 70-140 мг вітаміну C, що покриває або навіть трохи перевищує норму (75 мг – для жінок, 90 мг – для чоловіків).

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.