Кабачок – літній фаворит
Кабачок – справжній літній фаворит, який не лише смачний і універсальний у приготуванні. Цей овоч також має безліч корисних властивостей.
Покращує травлення
Кабачок містить багато харчових волокон, особливо в шкірці, що сприяє нормальній роботі кишківника. Клітковина і вода в кабачку допомагають пом’якшити випорожнення і запобігають закрепам, а також живлять корисні кишкові бактерії, – пояснює дієтологиня Саманта Девіто.
Підтримує водний баланс
Овоч на 95% складається з води, тож він ідеально підходить для літнього раціону. “Цей смачний овоч допомагає запобігти зневодненню, особливо в теплу пору року”, – зазначає дієтологиня Аманда Годман.
Джерело антиоксидантів
У кабачках містяться вітамін С, бета-каротин, лютеїн і зеаксантин – антиоксиданти, що захищають клітини від ушкоджень, зменшують запалення та зміцнюють імунітет. Кабачок містить антиоксиданти, які можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань і деяких типів раку, – каже дієтологиня Ліза Янг.
Корисний для серця
Завдяки високому вмісту калію й низькому рівню натрію, кабачок допомагає регулювати артеріальний тиск і підтримує роботу серцево-судинної системи.
Підтримує гарний зір
“Один середній кабачок містить близько 4 160 мкг лютеїну і зеаксантину – каротиноїдів, що зменшують ризик вікових захворювань очей”, – пояснює дієтологиня Емі Браунштейн.
Кому варто бути обережним у споживанні кабачка
Людям з алергією на гарбузові слід уникати кабачків. Якщо овоч має гіркий смак – це ознака високого вмісту кукурбітацинів, які можуть викликати розлади травлення. Тим, хто приймає діуретики або ліки, що впливають на рівень калію, варто проконсультуватися з лікарем.
Кабачок – не просто овоч, а справжнє джерело здоров’я. Але навіть із такими суперфудами важливо дотримуватися балансу.