На Київщині, поблизу Обухова, планується зведення заводу з тунельного заморожування ягід та овочів. Про це повідомляє сайт EastFruit.
Завод буде побудований компанією ТОВ “Голдбері”, яка наразі вирощує овочі та ягоди на площі 51 га. У найближчих планах підприємства – розширити зрошувані площі до 1 тис. га. За словами керівника компанії Володимира Чорнобая, нова переробна лінія дозволить переробляти від 1 до 2 тис. тонн власної продукції щороку, а в перспективі – до 60 тонн на добу.
Яка мета нового заводу?
Компанія працює над створенням повного циклу виробництва, де ягідництво, овочівництво та переробка будуть об’єднані в єдину систему. “Ми будуємо бізнес так, щоб виробник і переробник були єдиною командою. Наша мета – стабільно постачати якісну сировину та розвивати експорт”, – зазначив Володимир Чорнобай.
Які плани щодо експорту?
Компанія вже має 51 га під ягідними та овочевими культурами, такими як малина, суниця, солодкий перець та цукрова кукурудза, і планує розширити площі зрошення до 1 тис. га протягом найближчих п’яти років. “У 2025 році “Голдбері” вперше вийшла на зовнішні ринки, відправивши на експорт 40 тонн полуниці та готуючи поставку 100 тонн замороженої малини”, – йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, що у січні-липні 2025 року Україна експортувала 6,2 тис. тонн заморожених овочів на суму $6,1 млн. Найбільше українських заморожених овочів протягом семи місяців цього року купували Німеччина (30,5%), Польща (24,1%) та Італія (10,6%).
Раніше повідомлялося, що з початком повномасштабного вторгнення українські аграрії втратили галузь переробки томатів, і її поки не почали відновлювати. Виробництво томатної пасти та кетчупів знаходилося переважно на півдні України, де воно було знищене або окуповане.
Також зазначалося, що в Україні спостерігається високе споживання овочів, але відносно невелике їх виробництво, внаслідок чого країна змушена імпортувати недостатню кількість овочів з-за кордону. Загальний дефіцит приміщень для зберігання овочів в Україні складає понад 1,1 мільйон тонн. Через війну втрачено понад 281 тисячу тонн одночасного зберігання. Сьогодні 35% врожаю овочів не доїжджає до споживача через відсутність належних умов зберігання.