Чому чорна горобина корисна?
Чорноплідна або просто чорна горобина – одна з найзагадковіших ягід. Водночас кожен з нас точно бачив її хоч раз – маленькі чорні блискучі ягоди, які тримаються на кущах іноді й до морозів.
Однак мало хто знає, що насправді чорна горобина – дуже корисна. Та й смачна: ягідки мають солодкувато-терпкуватий смак і чудово підходять як для самостійного споживання, так і для приготування різноманітних десертів.
Кому варто їсти чорну горобину?
Чорноплідна горобина – справжня скарбничка з необхідним для організму. Зокрема, у ягодах містяться майже всі вітаміни групи В. Завдяки низькому вмісту глюкози та фруктози (близько 10%) чорну горобину можна споживати при цукровому діабеті. Також ягоди містять пектин, який відповідає за виведення токсинів з організму.
Крім того, ягоди чорноплідної горобини підтримують імунітет, запобігають хворобам ШКТ, зміцнюють кістки, зуби та волосся. За словами експертів, чорна горобина навіть частково запобігає онкологічним захворюванням.
Які ризики пов’язані з вживанням чорної горобини?
Водночас додавати горобину у раціон варто дуже обережно. Надмірне споживання ягід може призвести до погіршення самопочуття. Наприклад, спровокувати подразнення слизових шлунка та призвести до руйнування зубної емалі. Крім того, якщо переборщити з ягодами, можна отримати алергічні реакції, які проявляться на шкірі, та розлади ШКТ.
Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить жодних порад, діагнозів чи висновків, що стосуються вашого здоров’я. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу, консультація медика або лікування, зверніться до фахівця.