Які продукти можуть провокувати мігрень?
Деякі продукти можуть провокувати напади мігрені через вміст певних речовин. До потенційних “тригерів” належать шоколад, алкоголь та навіть кава.
Чи впливають напої з кофеїном на мігрень?
В Американському медичному журналі йдеться, що при надмірному або регулярному споживанні кофеїну (особливо понад 200-300 мг/день, тобто більше 2-3 чашок кави) може виникати залежність. Різке зниження або пропуск звичної дози викликає синдром відміни, у тому числі головний біль або мігрень. У деяких людей навіть разове перевищення звичної дози може спровокувати напад через судинні ефекти (спочатку звуження, потім розширення судин мозку).
Як алкоголь впливає на людей з мігренню?
У журналі European of Neurology йдеться, що люди, які страждають на мігрень, відзначають сильний зв’язок між вживанням алкоголю та його симптомами. Етанол спричиняє розширення судин, що може запускати біль у людей зі схильністю до мігрені. Алкоголь також має діуретичний ефект, що посилює головний біль. Якщо у вас є схильність до мігрені, то необхідно:
- уникати алкоголю;
- не змішувати різні напої;
- пити достатньо води;
- не вживати алкоголь натщесерце.
Які інші продукти можуть викликати мігрень?
Аспартам – це штучний підсолоджувач (Е951), який приблизно солодший за цукор, але містить менше калорій. Дослідження, опубліковане в журналі Diet and Headache, показало, що продукти харчування та напої, що містять штучний підсолоджувач аспартам, посилюють симптоми та частоту мігрені. Якщо є мігрень, варто почати з стевії або еритриту – вони мають найкращу переносимість. Перевіряйте етикетки: навіть “sugar-free” продукти можуть містити аспартам або суміші підсолоджувачів.
За даними PubMed, фенілетиламін, тирамін і теобромін – біоактивні речовини, що містяться в какао, можуть впливати на судини головного мозку та вивільнення нейромедіаторів (серотоніну, дофаміну), що іноді провокує мігрень. Кофеїн у шоколаді, особливо темному, може як сприяти нападу, так і тимчасово полегшувати біль залежно від дози та індивідуальної чутливості. Різке підвищення, а потім падіння рівня глюкози в крові також може стати фактором запуску мігрені.
Тирамін – амінокислота, яка природним чином міститься в організмі людини, а також у багатьох продуктах харчування, може викликати мігрень у деяких людей. До продуктів, що містять велику кількість тираміну, включають:
- витримані сири, такі як блакитний, брі, горгонзола, фета, чеддер;
- ферментовані продукти, включаючи квашену капусту, кімчі та місо;
- в’ялене, копчене або мариноване м’ясо та риба, такі як копчений лосось;
- алкоголь;
- продукти, що містять нітрати, сульфати, концентровані дріжджі та глутамат натрію.
Які симптоми мігрені?
На сайті Мауо clinic йдеться, що основні симптоми мігрені включають:
- інтенсивний пульсуючий або “б’ючий” біль, зазвичай з одного боку голови;
- посилення болю при рухах, світлі або звуках;
- нудота, іноді – блювання;
- підвищена чутливість до світла (світлобоязнь), звуків (фонобоязнь) та запахів.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
