Секрет довголіття: важливість сніданку для здоров’я

Сніданок як ключ до довголіття

У регіонах світу з найвищою тривалістю життя – так званих “блакитних зонах” – сніданок вважається найважливішим прийняттям їжі. Саме він, імовірно, допомагає людям залишатися здоровими та енергійними навіть у літньому віці.

Дослідження Ден Бюттнера

Про це в інтерв’ю CNBC розповів дослідник довголіття Ден Бюттнер, який вивчає повсякденні звички мешканців Окінави (Японія), Сардинії (Італія) та інших регіонів, де поширене здорове старіння.

За словами Бюттнера, у цих регіонах сніданок – це найситніше прийняття їжі. Впродовж дня люди їдять менше, а вечеряють рано – часто без жодних перекусів до ранку. Є старе прислів’я: “сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, вечерю віддай ворогу” – воно абсолютно відповідає стилю життя довгожителів.

Типи сніданків

Водночас він застерігає, що типовий “американський” сніданок – солодкі пластівці, підсолоджені йогурти чи батончики – не мають нічого спільного з раціоном жителів “блакитних зон”. Таку їжу, за словами дослідника, краще повністю виключити.

Натомість сніданки довгожителів зазвичай складаються з бобів, овочів, рису, фруктів, місо та вівса. Часто вони більше нагадують обід, але з правильним балансом поживних речовин.

“Я сам щодня починаю з тарілки мінестроне з квасолею та овочами. А ще – рис із квасолею. Пропоную спробувати так харчуватись хоча б тиждень і відчути різницю”, – порадив Бюттнер.

Цей запис оприлюднено в Суспільство автором Тарас Волиненко. Додати до закладок постійне посилання.

Про автора Тарас Волиненко

Журналіст з понад 15-річним досвідом. Закінчив факультет журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка у 2010 році. Працював у провідних українських ділових медіа, де висвітлював теми фінансів, ринку праці, інвестицій та малого бізнесу. Сьогодні спеціалізуюся на аналітиці економічних процесів в Україні та їхньому впливі на щоденне життя громадян.