Сезон цукроваріння: два заводи не розпочнуть роботу

Сезон цукроваріння, який розпочався 7 вересня, пропустять Капітанівський та Красилівський цукрові заводи. Про це повідомляє Latifundist.com.

До жовтня переробку почне 27 заводів. Минулого сезону їх було 29, а в сезоні 2023/2024 — 30. Здається, скорочення несуттєве. Але ще в сезоні 2018/2019 в Україні налічувалось 42 діючих цукрових заводи, а у 1991 році, на піку розвитку галузі — 197 підприємств.

Не працюватиме ТОВ “Новомиргородський цукор” (Капітанівський цукровий завод) з I&U Group Сергія Тарасова, а також Красилівський цукровий завод з A’SPIK GROUP. Також другий сезон поспіль простоюють заводи «Агрофірми «Світанок» Андрія Засухи, а саме “Червонський цукровик” і Саливонківський цукровий завод, розташовані в Київській області.

Чому не працюватимуть заводи?

Як з’ясував Latifundist.com, Красилівський цукрозавод не бере участь у поточному сезоні, оскільки для переробки вирощених обсягів сировини вистачає потужностей інших заводів групи. У A’SPIK GROUP пояснили, що завод включається в роботу, коли потрібно переробити великі обсяги цукрових буряків. “Враховуючи брак персоналу в галузі, рішення не запускати завод є цілком раціональним”, – зазначили там.

Красилівський цукрозавод працює виключно на газу, тому різке здорожчання енергоносія зруйнувало звичний сценарій підготовки до сезону, коли підприємства влітку формують запаси під осінню переробку та посівну.

Які причини відсутності цукроваріння?

Агрофірма “Світанок” не переробляє цукрові буряки в цьому та минулому сезонах, підтвердив керівник компанії Олег Цаплієнко. Причина — відсутність цінової стабільності в виробництві цукру. “В березні, перед посівом буряків, ми проаналізували ціни на газ і прийняли рішення не запускати сезон цукроваріння. Тоді ми передбачили подальший ріст цін, і так і сталось — в червні газ подорожчав до пікових 32 тис. грн/тис. куб. м. Потім вони знизились до 22 тис. грн/тис. куб. м, але далі знову зростають. Тому площі, які весною планували виділити під буряк, перепрофілювали під інші культури”, – пояснили у компанії.

Нагадаємо, що цього року 27 цукрових заводів України планують виробити 1,5 млн тонн продукції. Це менше на 300 тис. тонн порівняно з минулим сезоном, але цей обсяг перекриває внутрішнє споживання цукру, що з 2022 року оцінюється на рівні 900 тис. тонн. Зазначимо також, що цього сезону працюватиме на два заводи менше, ніж минулого.

Раніше повідомлялося, що аграрії Вінницької і Черкаської областей почали збирати цукрові буряки. Станом на 5 вересня було зібрано вже 36,4 тис. тонн солодких коренів на площі 0,9 тис. га.

Протягом 2024/25 МР Україна експортувала 580 тис. тонн цукру, що становить 32% виробленого країною обсягу. Експорт зменшився на 16% порівняно з минулим “цукровим сезоном”, коли експортували 692 тис. тонн. У 2024 році українські виробники встановили історичний рекорд з експорту цукру, направивши на зовнішні ринки 746,3 тис. тонн цієї продукції на суму $419 млн грн.

Цей запис оприлюднено в Економіка автором Тарас Волиненко. Додати до закладок постійне посилання.

Про автора Тарас Волиненко

Журналіст з понад 15-річним досвідом. Закінчив факультет журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка у 2010 році. Працював у провідних українських ділових медіа, де висвітлював теми фінансів, ринку праці, інвестицій та малого бізнесу. Сьогодні спеціалізуюся на аналітиці економічних процесів в Україні та їхньому впливі на щоденне життя громадян.