Сезонні овочі та фрукти липня: що обрати для здоров’я

Сезонні овочі в липні

У липні прилавки крамниць рясніють сезонними овочами та фруктами. Розповідаємо, на що варто налягти, щоб отримати максимум користі для свого організму!

1. Огірки

Містять до 95% води, добре зволожують організм, мають сечогінну дію, допомагають вивести токсини.

2. Кабачки та патисони

Джерело клітковини, калію та вітаміну С. Низькокалорійні, легко засвоюються, покращують травлення, ніжні до шлунка.

3. Помідори

Багаті на лікопін – потужний антиоксидант. Підтримують здоров’я серця, містять вітаміни A, C, K та фолієву кислоту.

4. Перець солодкий

Рекордсмен за вмістом вітаміну С. Покращує імунітет і стан шкіри, містить бета-каротин – корисний для зору.

5. Баклажани

Джерело антоціанів (антиоксиданти). Допомагають знизити рівень “поганого” холестерину, мають легку жовчогінну дію.

6. Морква

Багата на бета-каротин і вітамін А. Корисна для зору, шкіри та імунітету, сприяє очищенню печінки.

7. Буряк

Покращує кровотворення, позитивно впливає на тиск. Джерело фолієвої кислоти та заліза.

8. Редис і редька

Добре очищають жовчовивідні шляхи, мають антибактеріальні властивості, стимулюють апетит та травлення.

9. Цвітна капуста та броколі

Протиракові властивості (глюкозинолати). Джерело вітамінів С, К, фолієвої кислоти, легко засвоюються, корисні для кишківника.

10. Зелень (кріп, петрушка, базилік, м’ята, кінза)

Насичені антиоксидантами, очищують організм, покращують травлення і свіже дихання.

Сезонні фрукти та ягоди в липні

1. Полуниця та суниця (останні хвилі)

Багаті на вітамін С та флавоноїди, підтримують серцево-судинну систему, мають протизапальні властивості.

2. Малина

Містить антоціани – природні протизапальні сполуки. Сприяє зміцненню імунітету, покращує обмін речовин.

3. Смородина (чорна, червона, біла)

Вітамін С – у 4 рази більше, ніж у лимоні. Підвищує гемоглобін, має противірусну дію.

4. Ожина

Антиоксиданти та клітковина, підтримка пам’яті та судин, має протиракову дію.

5. Вишня та черешня

Мають легкий седативний ефект, покращують сон, знижують рівень сечової кислоти.

6. Абрикоси

Багаті на бета-каротин і калій, корисні для серця та очей, покращують стан шкіри.

7. Персики та нектарини

Джерело вітамінів А, Е та калію, м’яко очищають кишківник, підтримують нервову систему.

8. Аґрус

Містить пектини – очищає судини, покращує роботу підшлункової, сприяє нормалізації ваги.

9. Кавуни (наприкінці місяця)

Зволоження і детокс-ефект, сечогінна дія, корисний для нирок та шкіри.

Влітку особливо важливо додавати сезонні продукти до раціону – вони не лише найкорисніші, а й найдоступніші. Обирайте місцеві, свіжозібрані овочі й фрукти – саме в них максимум вітамінів і енергії сонця.