Які переваги має сир для організму?
Сир – один із найулюбленіших продуктів у світі. Він поживний, смачний і універсальний. Але що станеться з організмом, якщо вживати його щодня? Великий вміст білка робить сир гарним джерелом повноцінного білка казеїну, який містить усі амінокислоти, необхідні організму, але не здатний його виробляти. За даними Міжнародного консорціуму з геноміки молока (IMGC), сир може допомогти досягти вашої щоденної мети щодо білка. Кількість білка в різних сирах різна, але порція у 28 г містить:
- пармезан – 10 г
- швейцарський – 7,7 г
- чеддер – 6,5 г
- моцарела – 6,3 г
Як сир впливає на здоров’я кісток?
На сайті Національного інституту охорони здоров’я йдеться, що більшості дорослих варто щодня отримувати 1000 мг кальцію – мінералу, необхідного для міцних кісток. Як і інші молочні продукти, сир може бути гарним джерелом кальцію. Твердий сир, як правило, містить більше кальцію, ніж м’який. Вміст різниться в різних видах:
- пармезан – 260 мг
- чеддер – 200 мг
- швейцарський – 252 мг
Чи може сир підвищити ризик високого кров’яного тиску?
В журналі Nutrients йдеться, що сир може бути не найкращим вибором, якщо ви стежите за своїм кров’яним тиском, оскільки він може містити багато солі (натрію). Вміст натрію в сирах різниться, тому перед вибором перевірте склад. Найменше солі містять:
- швейцарський
- моцарела
- рікота
- козячий сир
Сир може містити значну кількість калорій. Твердіші сири часто мають більше калорій, ніж м’які. Якщо ви їсте сир щодня та стежите за своєю вагою, майте на увазі, що у 28 г сиру може бути понад 110 калорій.
Як обрати корисний сир?
Сир може бути частиною здорового щоденного раціону, якщо дотримуватись таких порад:
- перш ніж вибирати сир, прочитайте склад, оскільки поживні речовини дуже різняться;
- зверніть увагу на вміст натрію, жиру та калорій;
- обирайте сир з низьким вмістом жиру та натрію і їжте його помірно;
- якщо ви часто їсте сир, подумайте про те, щоб змінити розмір порції;
- витримані, терті сири часто можуть забезпечити насичений сирний смак у меншій порції;
- пам’ятайте про баланс та додавайте до раціону достатньо овочів, цільного зерна, фруктів та корисних жирів.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.