Суп довгожителів: рецепт з Сардинії для здоров’я

Що відомо про суп довгожителів?

Найстаріша у світі сім’я – дев’ять братів і сестер Меліс із віддаленого сардинського села, чий сукупний вік перевищив 800 років, щодня їла один і той самий ситний суп. Цей густий та корисний суп, рецепт якого поширили експерти з “Блакитних зон” (регіонів з найвищою концентрацією довгожителів), готується з доступних сезонних овочів, але його незмінною основою є бобові та особлива сардинська паста.

Які інгредієнти потрібні для приготування?

Інгредієнти:

  • ½ склянки сушених очищених бобів
  • ½ склянки сушеної квасолі (в оригіналі сорт “кренберрі”, але підійде будь-яка ряба)
  • ⅓ склянки сушеного нуту
  • 7 ст. л. оливкової олії
  • 1 цибулина, нарізана
  • 2 морквини, нарізані
  • 2 стебла селери, нарізані
  • 2 ч. л. подрібненого часнику
  • 1 банка консервованих томатів у власному соку (400 г)
  • 3 картоплини, нарізані кубиками
  • 1 ½ склянки нарізаного фенхелю
  • ¼ склянки нарізаної петрушки
  • Декілька гілочок свіжого базиліку
  • ⅔ склянки фрегули (сардинська паста; можна замінити на птітім, орзо або іншу дрібну пасту)
  • ½ ч. л. солі та чорного перцю (до смаку)
  • ¼ склянки тертого сиру Пекоріно Романо (або пармезану)

Як приготувати суп?

Спосіб приготування:

  1. Замочіть боби, квасолю та нут у великій мисці з водою щонайменше на 8 годин (найкраще на ніч). Після цього злийте воду і промийте їх.
  2. У великій каструлі розігрійте 3 ст. л. оливкової олії. Додайте цибулю, моркву та селеру і готуйте, часто помішуючи, близько 5 хвилин.
  3. Додайте часник і готуйте ще хвилину, потім додайте консервовані томати, картоплю, фенхель, петрушку, базилік та замочені бобові.
  4. Залийте водою так, щоб вона покривала всі інгредієнти приблизно на 2-3 см. Доведіть до сильного кипіння, потім зменште вогонь до мінімуму і варіть без кришки, доки бобові не стануть м’якими. Це займе від 1 до 1,5 години. За потреби додавайте ще води.
  5. Коли бобові будуть готові, всипте пасту, додайте сіль та перець. Продовжуйте варити без кришки, доки паста не приготується (близько 10 хвилин).
  6. Перед подачею в кожну тарілку налийте по 1 ст. л. оливкової олії, розлийте суп і посипте тертим сиром.

До цього супу також можна додавати інші сезонні овочі: капусту, цвітну капусту, броколі або навіть кабачки.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.