Традиційні продукти: здорове харчування у 2025 році

Які продукти стають суперфудами у 2025 році?

Здорове харчування у 2025 році повертається до простоти: на перший план виходять традиційні продукти, знайомі кожному українцю. Квашена капуста, огірки та інші ферментовані овочі знову стають “суперфудом”, який підтримує імунітет і здоров’я кишківника в холодний сезон.

Чому пробіотики важливі для імунітету?

Про те, як правильно поєднувати квашені та свіжі овочі, щоб отримати максимальну користь, та кому така їжа може нашкодити, в ексклюзивному інтерв’ю розповів дієтолог, кандидат медичних наук, професор Олег Швець. Головна перевага квашених овочів – це високий вміст пробіотиків. Ці корисні мікроорганізми, які виробляються в процесі ферментації, мають надзвичайно позитивний вплив на мікробіом кишківника. “Ферментовані овочі – огірки, капуста та інші, якщо в них не додавати надто багато солі, в холодну пору року є чудовим вибором для раціону. Квашені овочі містять пробіотики, які позитивно впливають на мікробіом кишківника. І це корисно не тільки для поліпшення перетравлення їжі, а й для імунної системи”, – наголошує лікар.

Чи можна замінити свіжі овочі на квашені?

Професор Швець вважає, що оптимальний варіант – комбінувати ці продукти. Хоча квашені овочі є значно дешевшими, їх не варто розглядати як єдине джерело вітамінів та клітковини. “Квашені овочі, безумовно, є дешевшими, і якщо в них небагато солі, то їх можна споживати навіть щодня. Проте краще комбінувати зі свіжими”, – говорить він. Багато свіжих овочів доступні протягом усього року, і не лише коренеплоди. Тепличні не поступаються за поживною цінністю тим, які вирощені на відкритому ґрунті.

В Україні існує потужна традиція домашньої консервації, і це може бути чудовим варіантом, щоб урізноманітнити меню рослинною їжею, коли за вікном холодно. Однак і тут є нюанси. Домашня консервація має бути без надлишку цукру та солі. Якщо ви готуєте заготовки за рецептами, де вміст цих інгредієнтів мінімізовано, то така їжа буде корисною.

Незважаючи на всі переваги, є люди, яким квашеними овочами зловживати не треба. Як зазначає дієтолог, ці люди, як правило, знають про це, бо погано почуваються після вживання таких продуктів. Якщо ваш кишківник реагує на ферментовані продукти здуттям чи дискомфортом, краще зменшити їхню кількість або замінити на кисломолочні продукти – це більш м’яке джерело пробіотиків.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.