Чим корисне цибулеве лушпиння?
Лушпиння цибулі зазвичай викидають, але це цінне джерело антиоксидантів і клітковини. За даними MDPI, зовнішні шари цибулі багаті на антиоксиданти. Зокрема, лушпиння червоної цибулі є гарним джерелом флавоноїду під назвою антоціан, тоді як інші види містять кверцетин. Вони можуть допомогти позбутися вільних радикалів, що викликають захворювання в організмі. Також підтримують здоров’я серця, пригнічують запалення та знижують ризик раку, діабету та інших захворювань. Флавоноїди можна знайти в решті цибулі, але в нижчих концентраціях. Фактично порошок, виготовлений з цибулевої лушпиння, може містити в десятки разів більше кверцетину, ніж внутрішні шари.
Які основні ризики вживання?
Лушпиння цибулі можна безпечно вживати в невеликих кількостях. Проте вживати його сирим не рекомендується. Це тому, що його важко жувати і це може становити ризик задухи. В сирому вигляді воно також важче перетравлюється, особливо для тих, у кого чутливий шлунок або синдром подразненого кишечника. Ще один ризик для організму – залишки пестицидів. Тому варто вибирати органічну цибулю або дуже ретельно мити лушпиння.
Як правильно їсти лушпиння цибулі?
Зазвичай лушпиння не їдять сирим через жорстку, волокнисту структуру та неприємний смак. Найчастіше його використовують для приготування відварів або настоїв, як натуральний барвник для страв, у косметичних або лікувальних цілях. Переконайтеся, що лушпиння чисте, без плісняви та хімікатів. Людям з проблемами шлунку (виразка, гастрит) варто бути обережними, адже жорсткі волокна можуть подразнювати слизову. Найкраще вживати у вигляді відвару або настою – промите лушпиння залити окропом, варити 10-15 хвилин, а потім процідити.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
