Ціни на моркву в Україні зросли на 12%

На українському ринку відпускні ціни на моркву почали підвищуватися. Про це свідчать дані аналітичної платформи EastFruit. Як інформують аналітики, лише з початку поточного тижня морква на українському ринку подорожчала в середньому на 12%. Виробники готові відвантажувати цю продукцію по 7-13 грн/кг, залежно від якості та обсягів партій.

Чому зростають ціни на моркву?

За словами ключових гравців ринку, зростанню цін на моркву сприяє помітне підвищення торговельної активності. Водночас більшість господарств призупинили продаж коренеплодів високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція цих коренеплодів на ринку дещо скоротилася.

Чи буде подальше подорожчання моркви?

При цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження цін.

Як зазначають аналітики, незважаючи на подорожчання, на сьогоднішній день морква в Україні пропонується до продажу в середньому на 54% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року. Нагадаємо: Станом на кінець вересня українські фермери відвантажували моркву по 8-15 грн/кг, що в середньому на 24% дорожче, ніж наприкінці попереднього тижня.

Цей запис оприлюднено в Економіка автором Тарас Волиненко. Додати до закладок постійне посилання.

Про автора Тарас Волиненко

Журналіст з понад 15-річним досвідом. Закінчив факультет журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка у 2010 році. Працював у провідних українських ділових медіа, де висвітлював теми фінансів, ринку праці, інвестицій та малого бізнесу. Сьогодні спеціалізуюся на аналітиці економічних процесів в Україні та їхньому впливі на щоденне життя громадян.