Ціни на цибулю в Україні продовжують знижуватись

Збільшення пропозиції продукції невисокої якості, яка не користується активним попитом, спричиняє подальше зниження цін на ринку цибулі в Україні. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

За словами самих фермерів, частка некондиційних овочів у загальному обсязі врожаю 2025 року щонайменше вдвічі перевищує минулорічні показники. Чому якість врожаю постраждала? Через затяжні дощі в період збиральних робіт якість врожаю істотно постраждала, внаслідок чого продукція виявилася непридатною для тривалого зберігання. Намагаючись у найкоротший термін реалізувати таку цибулю, продавці все частіше вдаються до зниження відпускних цін на свою продукцію, – зазначають експерти.

За їхніми даними, виробники пропонують цибулю до продажу в діапазоні 4-9 грн/кг, залежно від якості та обсягів запропонованих партій продукції, що в середньому на 15% дешевше, ніж тижнем раніше. Тим часом продукція високої якості зараз рідко надходить у продаж, оскільки фермери вважають за краще тримати її в сховищах, чекаючи вищих цін.

Яка ситуація на ринку цибулі? Аналітики зазначають, що цибуля в Україні вже коштує в середньому на 42% дешевше, ніж за аналогічний торішній період. Ключові гравці ринку не відкидають того, що найближчими днями понижувальний тренд може наростати, адже пропозиція цибулі на внутрішньому ринку продовжує збільшуватися.

Нагадаємо: Станом на 6 листопада українські виробники продавали цибулю по 5-10 грн/кг, що в середньому на 25% дешевше, ніж тижнем раніше.

Цей запис оприлюднено в Економіка автором Тарас Волиненко. Додати до закладок постійне посилання.

Про автора Тарас Волиненко

Журналіст з понад 15-річним досвідом. Закінчив факультет журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка у 2010 році. Працював у провідних українських ділових медіа, де висвітлював теми фінансів, ринку праці, інвестицій та малого бізнесу. Сьогодні спеціалізуюся на аналітиці економічних процесів в Україні та їхньому впливі на щоденне життя громадян.