Чому варто їсти яблука зі шкіркою?
Більшість з нас звикла просто мити й їсти яблука, не замислюючись – а чи справді це найкорисніший спосіб? Центр даних про харчові продукти USDA повідомляє, що очищення яблук може позбутися смаків і текстур, які менш приємні для смакових рецепторів. Але це також видаляє значну кількість клітковини. Як виявилось, яблуко зі шкіркою може містити вдвічі більше клітковини, ніж очищене. Шкірка яблука містить як розчинну, так і нерозчинну клітковину, яка значно покращує травлення та підтримує здорову роботу кишечника. Також не варто втрачати антиоксиданти, що містяться в яблучній шкірці. Яблука без шкірки містять більше фітонутрієнтів, зокрема флавоноїдів та поліфенолів, ніж м’якоть яблука. Ці антиоксиданти в яблучній шкірці також можуть мати ефект проти ожиріння і захищати від хронічного запалення.
Як поєднувати яблука з іншими продуктами?
Додавання арахісової пасти, сиру або йогурту до яблук не лише робить перекус смачнішим, а такі продукти також додають білок і корисні жири, щоб посилити поживну цінність яблук. Вміст білка та жиру допомагає уповільнити травлення та ще більше підвищити рівень ситості. Це також зменшує швидкість засвоєння цукру в крові. Яблука – це легка та поживна закуска, але для ще більшої користі для здоров’я їх варто включити до свого щотижневого раціону. Для збалансованого ранкового прийому їжі поєднайте ці фрукти з джерелом білка та жиру. Можна натерти неочищені яблука поверх йогурту та граноли, подавати їх з вівсянкою або додавати до смузі. Фрукти також можуть бути частиною здорових обідів та вечерь – зернові миски та салати чудово поєднують яблука, білок, корисні жири та вуглеводи.
Які десерти можна приготувати з яблук?
За даними Центру контролю та профілактики захворювань, солодкі яблучні ласощі, такі як пироги та тістечка, безперечно привабливі. Однак велика кількість доданого цукру може збільшувати ризик збільшення ваги, серцевих захворювань та діабету 2 типу. Яблука можуть слугувати альтернативою доданому цукру, враховуючи їхню природну солодкість, хрусткість та універсальність. Зробіть з них яблучне пюре та тушкуйте до карамелізації, щоб отримати насичений смак. Або наріжте яблука тонкими скибочками, вмочіть в арахісову пасту, заморозьте, потім вмочіть у шоколад і знову заморозьте.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
