Що впливає на термін придатності залишків їжі?
Залишки їжі не обов’язково викидати вже наступного дня. За даними Міністерства сільського господарства США, термін придатності залишків їжі значною мірою залежить від температури та часу. Бактерії швидко розмножуються за температури від 4 до 60 °C. Як тільки залишки їжі потрапляють у цей температурний діапазон, їхня кількість подвоюється кожні 20 хвилин. Залишки їжі, що не зберігаються в холодильнику, зіпсуються за дві години. За температури понад 32 °C бактерії можуть рости швидше та зіпсувати залишки їжі протягом години.
Зберігання залишків їжі в холодильнику допомагає підтримувати температуру їжі при 4 °C і нижче та уповільнює ріст шкідливих бактерій. Однак, навіть якщо ви швидко помістите залишки їжі в холодильник, бактерії все одно почнуть рости на їжі. Заморожування залишків їжі при температурі -17 °C або нижче зупиняє ріст бактерій, які спричиняють псування.
Як довго зберігати залишки їжі?
Ось кілька основних рекомендацій, як довго можна зберігати залишки їжі:
- гарячі страви – залишки їжі зберігайте в холодильнику через дві години після приготування;
- холодні швидкопсувні продукти – охолоджуйте такі продукти, як птиця, м’ясо, риба та молочні продукти протягом двох годин;
- високі температури – охолодіть залишки їжі протягом однієї години, якщо ви перебуваєте на вулиці в спеку.
Розділіть велику кількість їжі на кілька неглибоких контейнерів, коли зберігаєте в холодильнику або морозильній камері. Це допоможе їжі швидше охолонути до безпечної температури. Цей метод особливо важливий для таких продуктів, як суп і печене м’ясо. Уникайте зберігання в переповненому холодильнику, адже це зменшує циркуляцію повітря, необхідну для належного охолодження. Накрийте залишки їжі герметичними кришками або харчовою плівкою. Це також допомагає їжі зберігати вологу та запобігати поглинанню запахів з інших продуктів.
Важливо, якщо ви не плануєте їсти залишки їжі через 3-5 днів, то краще заморозити їх, щоб збільшити термін їхнього зберігання до 3-4 місяців.
Ознаки зіпсованої їжі
Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США інформує, що зіпсована їжа зазвичай помітна за зміною зовнішнього вигляду, запаху та смаку. До поширених ознак належать:
- зміна кольору та текстури;
- поappearance цвілі;
- неприємний запах або смак.
Як продовжити термін зберігання їжі?
Щоб залишки їжі зберігалися якомога довше, ось кілька додаткових порад:
- заморозьте або поставте в холодильник якомога швидше – зберігайте залишки їжі в холодильнику або морозильній камері протягом 1-2 годин після вживання;
- герметичні контейнери – завжди зберігайте залишки їжі з кришкою або плівкою, яка захищає їх від бактерій та інших запахів холодильника;
- розділіть великі кількості – зберігайте гарячі залишки їжі в невеликих кількостях і неглибоких контейнерах, що допоможе їм швидше охолонути;
- уникайте забруднення холодильника – регулярно чистіть холодильник і зберігайте залишки їжі подалі від сирого м’яса, щоб уникнути поширення бактерій;
- розігрівайте залишки їжі – розігрівайте в мікрохвильовій печі або духовці до температури 74 °C або вище.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
