Які харчові тренди можуть бути небезпечними для здоров’я?

Сучасні харчові тренди часто вводять людей в оману і можуть негативно вплинути на здоров’я. А для комфортного стилю життя варто знайти комфортний спосіб харчування. Про це розповідає нутриціологиня Катерина Крупкіна в інтерв’ю.

Яких дієт не можна дотримуватися?

Одним із таких явищ експертка називає білкові дієти, які акцентують на споживанні лише тваринних жирів і ігнорують клітковину. За її словами, відсутність клітковини може призвести до проблем із кишківником, а також до порушень ліпідного профілю, ожиріння печінки та підшлункової. Подібні дієти не підходять для харчування на все життя, наголошує Крупкіна.

Ще один суперечливий тренд – кето-дієта. Хоча вона обіцяє швидкі результати, згодом може викликати серйозні порушення метаболізму та проблеми з органами травлення.

Який стиль харчування радить нутриціолог?

На противагу цьому нутриціологиня рекомендує середземноморську дієту: вона підходить для щоденного харчування, не має суворих обмежень і підтримує довготривале здоров’я. Крупкіна також звертає увагу на тренд fibermaxing, тобто збільшення споживання клітковини. Хоча клітковина важлива для травлення, її надлишок без достатньої кількості білка та жирів може призвести до дисбалансу.

“Там роблять акцент, щоб їсти дуже багато клітковини, але забувають про те, що нам треба їсти ще й білок. Це теж є основою. Нам треба ще жири їсти для гормонів, а весь фокус іде саме на клітковині. Чомусь ми забуваємо про баланс”, – наголошує Катерина.

Серед позитивних тенденцій Крупкіна виділяє свідоме харчування. Воно передбачає:

  • повільне і зосереджене споживання їжі
  • увагу до смаку та ступеня насичення
  • поліпшення травлення і кращу засвоюваність вітамінів і мінералів

Нутриціологиня уточнює, що інтуїтивне харчування теж часто неправильно розуміють. “Тренд інтуїтивного харчування тільки не так, як люди уявляють. ‘Мені моє інтуїтивне харчування підказало, що треба з’їсти торт’. Це не інтуїтивне. Це про те, коли я голодна, я сідаю їсти; я з’їдаю стільки, скільки потрібно моєму організму і зупиняюсь їсти”, – пояснює вона.

“Їжа повинна бути джерелом здоров’я, а не лише засобом задоволення. Коли людина їсть усвідомлено, вона краще травить, засвоює поживні речовини й при цьому отримує задоволення. Баланс – ключ до довготривалого результату”, – підсумовує Крупкіна.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.