Posted in

7 літніх фруктів і овочів для здоров’я серця

cdabfcdbbffadf.jpg
cdabfcdbbffadf.jpg

Корисні літні продукти для серця

Сезонні фрукти та овочі — не лише смачні, а й корисні для серця. Вони багаті на вітаміни, мінерали та клітковину, які можуть знижувати артеріальний тиск і зменшувати ризик серцево-судинних захворювань.

Як зазначає дієтологиня Шеррі Грей, варто надавати перевагу саме місцевим продуктам: «Вибирайте місцеві продукти. Вони, як правило, свіжіші, містять більше поживних речовин і більш доступні за ціною в сезон», – каже експертка.

Які саме літні продукти варто включити в раціон

  • Помідори: Містять калій, вітамін С і фолієву кислоту. Ці речовини допомагають знизити рівень гомоцистеїну – амінокислоти, що асоціюється з вищим ризиком серцевих хвороб.
  • Чорниця: Багата на антоціани – антиоксиданти, які зменшують запалення й оксидативний стрес. Регулярне вживання чорниці також сприяє зниженню холестерину.
  • Персики: Ці соковиті фрукти містять калій, вітамін С, клітковину та бета-каротин, який у тілі перетворюється на вітамін А – корисний для серця.
  • Абрикоси: Джерело антиоксидантів, вітамінів A, B, C, пектину, каротиноїдів і фенольних сполук, що підтримують здоров’я судин.
  • Кавун: Містить калій, клітковину, лікопін та амінокислоту L-цитрулін, яка може допомогти знизити артеріальний тиск і зменшити артеріальну жорсткість.
  • Цукіні: Овоч багатий на калій, вітамін С та клітковину. Допомагає регулювати тиск і виводити холестерин із крові, зменшуючи ризик інсульту.
  • Полуниця: Дослідження 2021 року показало, що 2,5 порції полуниці щодня покращують кардіометаболічні показники. Ягода також містить багато вітаміну С та антиоксидантів.

Дієтологи наголошують: влітку важливо урізноманітнювати раціон саме сезонними продуктами, аби підтримати не лише імунітет, а й серце.

Закончил национальный университет имени Тараса Шевченко. Опыт работы в журналистике - больше 15 лет