Тепловізійні системи відеоспостереження в боротьбі з поширенням COVID-19

Як і будь-який живий об’єкт, людське тіло випускає ІЧ-випромінювання. Тому обладнання для виявлення людей “по теплу” досить широко поширене в сферах, які потребують підвищеного контролю безпеки.

Особливо вночі і в складних умовах, коли інші системи показують низьку відмовостійкість або високий відсоток помилкових спрацьовувань.

Тепловізори доповнюють системи відеоспостереження, детекції руху і проникнення на територію суворо охоронюваних об’єктів військового, промислового, адміністративного секторів.

В умовах пандемії коронавируса COVID-19 тепловізійні системи переживають потужний сплеск популярності. Оскільки дають можливість вчасно і на відстані виявляти людей з аномально високою температурою тіла.

Як пандемія стимулює розвиток тепловізійних технологій

З початком масового поширення коронавирусу більшість виробників обладнання для систем безпеки швидко вловили потенціал тепловізійних рішень і почали активно вдосконалювати їх.

Сьогодні відеокамери з тепловізорами закуповуються у всьому світі в масштабах великих транснаціональних бізнес-організацій та адміністративних центрів. Ними обладнали склади, виробничі підприємства, об’єкти соціальної інфраструктури, аеропорти, вокзали, державні офіси і так далі.

В умовах небезпеки зараження COVID-19 особливо важлива одна особливість тепловізійних рішень на базі відеокамер: вони дають можливість визначити температуру людини безконтактним способом. Тобто, такий метод безпечний і для відвідувачів, і для співробітників об’єкту, і для операторів систем безпеки.

Великим виробникам тепловізійних камер відеоспостереження вдалося домогтися високого ступеню чутливості пристроїв. На сьогодні асортимент таких відеокамер з тепловізорами постійно зростає, як і зростають їх можливості, тепер вони здатні дистанційно визначати температуру тіла з точністю до 0,3-0,2 градуси за Цельсієм. Експерти і розробники стверджують, що це ще не межа.

Переваги тепловізійних систем відеоспостереження в умовах пандемії

Існує ще одне рішення для дистанційного визначення температури тіла – безконтактні термометри з ІЧ-датчиками. Однак вони здатні вимірювати температуру тільки однієї людини за раз. Тому застосовуються, в основному, в невеликих офісах і компаніях.

Тепловізійні системи відеоспостереження можуть застосовуватися в місцях масового скупчення людей і на ділянках з інтенсивним людинопотоком. У таких рішень висока швидкість сканування і виявлення людей з аномальною температурою тіла: менше секунди.

Тепловізійні відеокамери можуть одночасно сканувати всіх людей, які перебувають в зоні охоплення об’єктивом. При цьому оператори можуть задавати порогові значення температури (наприклад, 37,5). Всіх, у кого температура вище норми, система відзначає на відео в режимі реального часу і заносить в базу даних.

З кожним днем ​​з’являється все більше версій і моделей такого обладнання, адаптованого для установки на входах в різні об’єкти з масовим відвідуванням і для вуличного застосування. Вони оснащуються захистом від негативних факторів навколишнього середовища і вандалізму.

Паралельно з розробкою нових, більш практичних моделей камер спостереження з функцією тепловізора, йде прогрес і в області відеоаналітики.

Тепловізійні системи відеоспостереження на базі штучного інтелекту проводять оперативний аналіз отриманих від сканера даних і можуть проводити пошук потенційно заражених за доступними баз осіб (наприклад, медичними). А також визначати і шукати тих, хто контактував із зараженими на входах в об’єкт і так далі. Такий підхід допомагає вчасно ізолювати заражених і не допустити подальшого поширення вірусу.

Відеоаналітіка настільки далеко зробила крок вперед, що здатна з високою точністю ідентифікувати людей, які намагаються змінити свій зовнішній вигляд, щоб приховати особистість. Це робить тепловізійні системи відеоспостереження ще більш ефективними в нинішніх умовах, коли більша частина людей носить медичні маски.

В наш час, у зв’язку з підвищеною потребою в тепловізійних системах відеоспостереження провідні системні інтегратори України вже почали активно приймати замовлення на побудову і установку подібних систем, наприклад, на цьому сайті можна отримати консультацію фахівців з розробки проекту і замовити таку систему відеоспостереження «під ключ».