Posted in

Споживання овочів и користь від цього

Кожен організм потребує щоденно певного комплексу вітамінів, мінералів та антиоксидантів, які вдається забезпечити лише шляхом правильного збалансованого раціону харчування. Воно передбачає споживання також овочів і фруктів. Особливого значення має споживання саме овочів, адже вони містять повний спектр необхідних організму людини поживних речовин та вітамінів.

Овочі

Широкий і різноманітний ряд овочевих культур

Широке різноманіття овочів дозволяє зробити харчовий раціон смачним, а приготовані овочеві страви не лише ситні, а й корисні. Для приготування страв та споживання у сирому вигляді використовують безліч овочів, як вітчизняного вирощування, так і привезених з-за кордону, серед яких:

  • картопля;
  • буряк;
  • морква;
  • капуста;
  • огірки;
  • помідори;
  • болгарський перець;
  • баклажани;
  • селера;
  • кабачки;
  • часник;
  • цибуля;
  • броколі;
  • гарбуз.

Що слід враховувати

Кожен із перелічених видів овочів відрізняється не лише за смаком та способом споживання, а й за своїм складом, адже в одних овочах міститься більше вітамінів, в інших – більше мікроелементів. Крім того, споживання певного виду овочів рекомендують навіть в лікувальних цілях залежно від захворювання. Все це через різний вміст у них відповідних поживних речовин. Крім того, для кожного організму важливим є отримання вітаміну С, який найбільше міститься в капусті та болгарському перці, бета-каротин, що у великій кількості міститься в моркві та гарбузі, фолієва кислота, якої достатньо у цвітній капусті та бобових. Кожен овоч багатий на вітаміни певних видів, тому споживання овочевих культур варто поєднувати між собою та урізноманітнювати.

Овочі

Велике значення для людського організму мають овочі у якості антиоксидантів, які дозволяють знешкоджувати отримані з агресивних факторів зовнішнього середовища токсини. Найбільш корисними для цього є цибуля, часник, імбир, селера, шпинат, капуста. Крім того, споживання багатьох овочів дозволяє наситити організм природними пробіотиками завдяки виробленню клітковини, що позитивно впливає на процеси травлення. В кишківнику також встановлюється необхідна мікрофлора. Організм працює злагоджено та повноцінно, що сприяє довголіттю та гарному здоров’ю.

Незважаючи на користь овочів, споживати їх слід зважено і в міру, не перевантажуючи шлунок. Особливо це стосується сирих овочів, з перетравленням яких шлунку справлятися дещо важче, тому краще їсти овочі частіше, але меншими порціями.

Як правильно обирати овочі

При виборі овочів в першу чергу слід звертати увагу на їх зовнішній вигляд та на місце їх вирощування. Звичайно, найбільш корисними для споживання є овочі, вирощені в домашніх умовах, адже саме в цьому випадку вони отримують найменше гербіцидів та інших хімічних речовин, які містяться у засобах для обробки овочевих культур від шкідників. При вирощенні ж овочів у промислових масштабах частіше застосовують засоби для обробки полів та стимулятори росту, частинки яких можуть потрапляти в овочі із ґрунту та атмосфери. Це в результаті може негативно позначитися на нашому здоров’ї.

Корисні поради

Обираючи овочі, зверніть увагу на їх зовнішній вигляд. Найбільше корисних речовин міститься у овочах, які помірно стиглі та свіжі. Свіжість овочів можна легко визначити із їх візуального обстеження. Якщо овоч перестиглий, в окремих місцях надгнилий, в’ялий, із зміненим забарвленням, то купувати його не варто, адже корисні властивості його вже не ті, що були у свіжому продукті, та й шкоди продукт може принести більше, ніж користі.

Овочі

У якому вигляді споживати овочі

Споживання овочів залежить саме від їх виду. І якщо одні можна вживати лише в термічно обробленому вигляді, то інші досить смачні і в натуральному вигляді. Наприклад, картоплю, гарбуз, кабачки чи бобові сирими ви їсти точно не зможете. Для споживання їх потрібно спочатку приготувати – відварити, посмажити, стушкувати чи запекти. Що стосується помідорів, капусти, перцю, цибулі та багатьох інших овочевих культур, то з них можна готувати як гарячі страви, так і споживати сирими. Як ви будете урізноманітнювати ваш щоденний раціон, залежить від вас та ваших смакових вподобань, однак у будь-якому випадку споживання овочів дозволить вашому організму отримати увесь необхідний комплекс поживних речовин.

Джерело: https://fruit-time.ua

Закончил национальный университет имени Тараса Шевченко. Опыт работы в журналистике - больше 15 лет