Чому для РФ такий важливий контроль ЗАЕС – як не допустити ядерної катастрофи

eceacea

Президент України Володимир Зеленський закликав МАГАТЕ засудити міжнародне рейдерство Росії, яка оголосила про передачу Запорізької АЕС у свою власність. За його словами, єдиною можливістю гарантувати радіаційну безпеку станції України та Європи є повна демілітаризація території ЗАЕС, де зараз перебуває до 500 російських бойовиків. Експерти проаналізували для видання “Коментарі” ці заяви та можливий подальший розвиток ситуації.

“Заговорити” ситуацію навколо ЗАЕС не вдасться На думку експерта Українського інституту політики Руслана Бізяєва, ситуація навколо ЗАЕС після вересневого візиту місії МАГАТЕ із гострої проблеми перейшла до стадії хронічної.

“Бажання Росії анексувати не лише території та людей, а й інфраструктуру породжує відкладену кризу навколо атомної електростанції – і може бути приводом, а також причиною подальших провокацій. Однак, судячи з останніх подій навколо членів місії МАГАТЕ в Енергодарі, зараз ніхто на Заході не хоче продовжувати тиск на РФ”, – вважає експерт.

Це видно, продовжує він, на прикладі останнього восьмого пакету санкцій, ухваленого нещодавно в Брюсселі. І далеко не такого жорсткого, як дехто розраховував.

“Очевидно, що цю проблему остаточно вирішить лише Україна, – зазначає Руслан Бізяєв. – Дипломатичним чи іншим шляхом – питання поки що відкрите. Але зрозуміло одне – “заговорити” ситуацію навколо ЗАЕС не вийде. Це питання безпеки (зокрема – енергетичної) України та Європи”.

Ланцюгова реакція може поховати всіх і йдеться не лише про Україну, а про глобальну безпеку Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

“Путінський указ про присвоєння ЗАЕС – нікчемний, як і попередні, які намагаються легітимізувати незаконну анексію нових українських територій. Подібні дії продемонстрували всьому світу, що Росія не просто назвала себе правонаступницею Радянського Союзу, а й використовує його методи. Так, змінювати кордони республік СРСР можна було за рішенням вищого керівництва – президії Верховної Ради. І путінська влада діє подібним чином, перекроюючи кордони на власний розсуд”.

За словами експерта, вона моніторила інформацію щодо тез, які використовувалися в РФ щодо ситуації із ЗАЕС, а також на окупованих і нещодавно деокупованих територіях, що перебували під ковпаком рос-пропаганди.

“Людей буквально бомбардували брехливими повідомленнями, що ЗСУ нібито регулярно обстрілюють Запорізьку атомну станцію, а українська влада не пускає туди міжнародних спостерігачів для моніторингу. Що це Україна шантажує весь світ ризиком ядерної катастрофи? І таке інше… Такі пропагандистські інструменти постійно використовувалися і в СРСР, де не було джерел альтернативою інформації. Ішла постійна боротьба “процвітаючого Союзу” з “загнивающим імперіалістичним Заходом”, хоч саме СРСР являв собою імперію, яка прагне поглинати нові і нові території. Не випадково й у самій РФ масово блокують соцмережі, які зачистили всю навіть відносно вільну пресу, створюючи інформаційний вакуум. Нав’язуючи єдину – кремлівську – точку зору”, – пояснює Катерина Коваль.

Безумовно, продовжує вона, нам потрібна демілітаризація ЗАЕС. Усі укази та дії РФ – поза правим полем.

“Справа ще й у тому, що створюється загроза безпеці для всього світу. Якщо відбудеться катастрофа на ЗАЕС, наслідки відчують на собі багато хто. Як радіаційні, і політичні, військові. Буде створено прецедент, який терористи, “натхненні” прикладом РФ, зможуть використати для захоплення подібних об’єктів у всьому світі. І те, що ми періодично бачили у фільмах стане страшною реальністю. Зрозуміло, що Кремль не дуже стурбований світовою безпекою. Тим важливіше дати зрозуміти країні-агресору, що наслідки для неї будуть фатальними”, – впевнена експерт.

Вона наголошує, що спроба Росії привласнити собі ЗАЕС – це ще й про війну економічну. Україна позбавляється серйозної кількості енергії, що виробляється, яку ми могли б споживати самі або продавати на Захід.

“Отже йдеться про улюблену Кремлем гібридну війну – власне на фронті, а також в економічній, дипломатичній, інформаційній площинах, – пояснює Катерина Коваль. – Важливо, щоб увесь світ реагував на такі погрози, на мізерні путінські укази. Тому що не покарання російського агресора підштовхне до подібних дій інші авторитарні, диктаторські режими. А ланцюгова реакція може поховати всіх. Мова, наголошую, не лише про Україну, а про глобальну безпеку”.

Читайте також на порталі “Коментарі” – як не дати Путіну завдати ядерного удару по Україні – у чому важливість заяви Зеленського.