Штрафи ухилянтам: яке майно можуть забрати

Після набуття чинності нового законодавства про мобілізацію та штрафи в Україні почали активно обговорювати перелік майна, яке уповноважені органи не можуть вилучити в разі, якщо боржник не сплатив штраф.

У разі несплати штрафу майно ухиліста, як і будь-якого боржника, може бути заарештовано, вилучено та реалізовано на державному онлайн-аукціоні “СETAM”, з вирученої суми віднімуть суму штрафу, а решту повернуть власнику. За даними юристів, заарештувати можуть як нерухомість, так і побутові речі.

Наприклад, днями у соцмережах користувачі поширили інформацію, що державною виконавчою службою Миколаївської області реалізується нестандартний лот – пакування дріжджів. На сайті аукціону “CETAM” справді є така пропозиція, стартова ціна цього товару – 5 гривень. Мабуть, виконавці заарештували цю упаковку дріжджів, бо нічого іншого заарештувати не було можливості.

Серед майна, яке було конфісковано у боржників і реалізується, є чимало такого, продаж якого здатний здивувати. Наприклад, зараз на цьому аукціоні продається арештована парова швабра, яка вже була у використанні. Її ціна – 150 грн, швабра заарештована Центральним відділом ДВС у м. Миколаєві.

Державні виконавці Хмельницької області заарештували радіоприймач одного з боржників. Цей товар також реалізували на онлайн-аукціоні, за нього просили та виручили 90 гривень. Як зазначено на сайті онлайн-аукціону, крім таких дрібниць як цукерки, посуд, одяг, реалізовувалися телевізори, ноутбуки, домашні кінотеатри, меблі, які нещодавно належали боржникам.