Posted in

Чорнослив: коли і як його вживати для здоров’я

bfddccdaccacfc.jpg
bfddccdaccacfc.jpg

Коли їсти чорнослив для схуднення?

Вживання чорносливу як перекусу або перед їжею може бути найкращим рішенням для схуднення. Чорнослив може збільшити відчуття ситості, що потенційно призводить до загального зниження споживання калорій. Це, в свою чергу, зменшує кількість їжі, що споживається під час наступних прийомів їжі. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrition Bulletin, показало, що заміна перекусів чорносливом сприяла контролю апетиту. Учасники дослідження спостерігали незначне зменшення маси тіла та обхвату талії порівняно з тими, хто вживав типові закуски.

Коли їсти чорнослив для покращення травлення?

В журналі Clinical Nutrition йдеться, що чорнослив має проносний ефект, тому його щоденне вживання покращує частоту випорожнень, об’єм стільця та загальну функцію кишечника. Деякі люди віддають перевагу їсти чорнослив раніше вдень, щоб мінімізувати будь-який потенційний дискомфорт вночі, оскільки він може сприяти газоутворенню. Корисний вплив чорносливу на травлення зумовлений вмістом у ньому сорбіту – природного цукру, який притягує воду в кишечник, щоб сприяти випорожненню.

Коли їсти чорнослив для отримання енергії?

В журналі Advances in Nutrition зазначається, що найкращий час для споживання чорносливу для отримання енергії – це полуденок. Чорнослив містить поєднання простих і складних вуглеводів і має низький глікемічний індекс, що призводить до стабільного вивільнення енергії без різких стрибків рівня цукру в крові. Клітковина, сорбіт та поліфеноли, що містяться в чорносливі, допомагають підтримувати стабільний рівень енергії, запобігаючи швидкому падінню рівня цукру в крові.

Що міститься в чорносливі?

За даними Міністерства сільського господарства США, один чорнослив без кісточок (9,5 г) містить такі поживні речовини:

  • калорії – 23
  • вода – 3 г
  • вуглеводи – 6 г
  • клітковина – 1 г
  • жир – 1 г

Чорнослив універсальний і додає солодкості будь-якій страві. Ось як його можна додати у раціон:

  • як прикраса для салату
  • для солодкого частування замість десерту
  • змішувати у смузі для додавання солодкості
  • додавати до випічки як натуральний підсолоджувач
  • як закуска
  • додавати до вівсянки, йогурту або сиру
  • використовувати як натуральний підсолоджувач у соусах, таких як томатний або барбекю

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.