За останній місяць у Європейському Союзі ціни на сир знизилися на понад 10%, тоді як в Україні вони зросли на 5%. Про це повідомляє аналітичне агентство “Інфагро”.
Які наслідки для ринку сиру?
Ця цінова невідповідність вже почала впливати на ринок: імпорт сиру в серпні зріс на 10% у порівнянні з липнем і займає суттєву частку в загальному обсязі продажів. Очікується, що в осінні місяці імпорт продовжить зростати, оскільки європейські постачальники активно користуються вигідною для них ситуацією, – наголошують аналітики.
Яка ситуація з українським сиром?
Особливо вразливою залишається категорія “білих” сирів, де імпортери вже давно контролюють більшу частину ринку. У сегменті плавлених сирів, попри стабільне виробництво в Україні, частка імпорту також залишається на високому рівні. Різниця в цінах між українським сиром і потенційним імпортом залишається значною: навіть із урахуванням знижок, українські виробники не можуть конкурувати за вартістю з імпортованими сирами, зазначають експерти.
Водночас продажі українського сиру на зовнішні ринки демонструють позитивну динаміку. Минулого місяця експорт напівтвердих сирів зріс на 16% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, хоча імпорт у цій категорії все ще вдвічі перевищує експортні обсяги, свідчать аналітичні дані.
Нагадаємо, що в серпні Україна експортувала 10,16 тис. тонн молочних продуктів на суму 31,27 млн доларів. Відносно липня натуральні обсяги експорту скоротилися на 19%, а в порівнянні з серпнем 2024 року впали на 2%.