Чи треба відмовлятися від хліба?
Дієтолог, кандидат медичних наук Олег Швець наголосив, що повна відмова від хліба у збалансованому раціоні не є обов’язковою. “Про цілковиту відмову не йдеться. Збалансоване харчування передбачає вживання всіх категорій здорових продуктів у певній кількості. І це вже обмеження”, – зазначив лікар. Він підкреслив, що хліб є смачним і традиційним для української кухні продуктом, але його вживання має бути свідомим та помірним.
Яка денна норма хліба для українців?
Дієтолог назвав конкретну кількість хліба, яку варто споживати дорослій людині, зважаючи на наявність інших продуктів у раціоні. “У середньому треба споживати 100-150 грамів хліба на день. Особливо якщо зважати на те, що люди вживають інші зернові продукти, наприклад каші чи макарони”, – повідомив фахівець. Він додав, що таке чергування продуктів необхідне для того, щоб організм отримував необхідну кількість поживних речовин із найбільш корисних джерел.
Як обрати найкращий сорт хліба?
Головна увага при виборі хліба має приділятися двом показникам. По-перше, говорить Швець, “треба дивитися, який вміст солі в хлібі”. Це має бути зазначено на маркуванні продукту. І, відповідно, варто обирати той хліб, який містить якомога менше солі. Також хліб має містити достатню кількість харчових волокон. “Це хліб із борошна грубого помелу, першого, а краще – другого сорту”, – сказав Швець. Також дієтолог порадив звертати увагу на додаткові інгредієнти, які підвищують користь продукту. “Непоганий варіант – хліб із додаванням висівок, насіння, горіхів”, – підсумував дієтолог.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.