Posted in

Помилки на кухні, які можуть загрожувати здоров’ю

addeedbfadb.jpg
addeedbfadb.jpg

Які помилки на кухні найпоширеніші?

Навіть найзвичніші кулінарні звички можуть обернутися неприємностями для вашого здоров’я. Відомо, які помилки на кухні люди роблять найчастіше і чому варто від них відмовитися вже сьогодні.

Чому важливо мити руки?

Food Safety повідомляє, що одним із головних помилок на кухні є неправильне миття рук до та після приготування їжі, особливо під час роботи зі сирим м’ясом або морепродуктами. Це призводить до того, що шкідливі мікроби можуть забруднити їжу або потрапити в організм, якщо ви торкнетеся очей, носа чи рота після цього. Тому варто мити руки не лише до та після роботи з їжею, але й після відвідування туалету та перед їжею. Щоб робити це правильно, на руки наносьте мило та енергійно тріть руки протягом щонайменше 20 секунд, приділяючи увагу ділянкам між пальцями та під нігтями.

Які ризики при недостатній термічній обробці їжі?

Вживання недостатньо термічно обробленої їжі, такої як курка та м’ясо, може призвести до зараження такими інфекціями, як сальмонела та кишкова паличка. Все тому, що продукти можуть бути недостатньо термічно оброблені. Варто використовувати харчовий термометр, якщо ви готуєте м’ясо. Нагрівайте м’ясо до такої температури:

  • курка, індичка та інша птиця – 74°C
  • фарш та ковбаса – 71°C

Чому не варто залишати залишки їжі надовго?

Залишення залишків їжі занадто довго перед охолодженням може збільшити ризик харчового отруєння. Через кілька годин після приготування їжа може вже містити токсини, які не знищуються навіть під час повторного підігріву. Зберігайте залишки не довше 2 годин при кімнатній температурі.

Як уникнути поширення мікробів на кухні?

Щоб уникнути поширення мікробів на кухні, обов’язково дотримуйтесь наступного:

  • використовуйте окремі обробні дошки для різних продуктів;
  • зберігайте сиру птицю або м’ясо окремо від інших продуктів у холодильнику та на стільниці;
  • ретельно мийте обробні дошки та посуд гарячою водою з милом.

Які симптоми харчового отруєння?

Центр контролю та профілактики захворювань повідомляє, що симптоми харчового отруєння можуть варіюватися від легких до важких. Найпоширеніші ознаки включають:

  • розлад шлунка;
  • нудота;
  • блювання;
  • діарея.

Деякі люди, такі як маленькі діти, люди похилого віку та вагітні жінки, мають підвищений ризик серйозних захворювань.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.