Posted in

Чи корисне рослинне молоко? Поради дієтолога

acecdbcdf.jpg
acecdbcdf.jpg

Чому варто обережно ставитися до рослинного молока?

У 2025 році тренд на “рослинне молоко” – мигдальне, соєве, бананове – став ще популярнішим серед молоді. Але чи справді ці напої корисні й можуть замінити звичайне молоко? В інтерв’ю дієтолог, професор Олег Швець пояснив, чому варто бути обережними з такими замінами і як безпечно вживати молочні продукти навіть при непереносимості лактози.

Чи є рослинне молоко “цукровою бомбою”?

Головна проблема рослинного молока – у його складі, який значно гірший, ніж у звичайного молока. У ньому, по-перше, часто багато цукру, що аж ніяк не вписується в концепцію здорового харчування. По-друге, і це ключове: у ньому немає того корисного білка, який є в коров’ячому чи козиному молоці. “Рослинне молоко – це не є добре. Насамперед тому, що це – не молоко. Це набір випадкових інгредієнтів. У ньому багато цукру, але немає того корисного білка, який є в коров’ячому чи козиному молоці”, – наголошує дієтолог.

На цьому список втрат не закінчується. Рослинні альтернативи дефіцитні щодо низки інших важливих компонентів, зокрема холіну, вітаміну B12, калію та кальцію. Ці вітаміни та мінерали критично необхідні для нервової системи та міцності кісток, і їх відсутність у раціоні може мати довгострокові негативні наслідки. Таким чином, каже лікар, “рослинні альтернативи за поживністю значно поступаються коров’ячому молоку та іншим кисломолочним продуктам”.

Чи є непереносимість лактози міфом?

Виникнення ажіотажу навколо рослинного молока багато в чому пов’язане із занепокоєнням щодо непереносимості лактози. “Тема непереносимості лактози певною мірою “понеслася” через соціальні мережі. Як наслідок, піднявся нездоровий галас навколо цього питання. І особливо він вплинув на певні вікові групи – юних і молодих людей, які є найактивнішими користувачами соцмереж”, – говорить лікар. Саме тому молодь тепер замовляє каву з мигдальним чи банановим молоком, бо вважає коров’яче апріорі шкідливим. Але факти говорять про інше. За словами дієтолога, цілковита непереносимість лактози серед дорослих людей становить не більше 15%. А у дітей вона майже не зустрічається. Діагноз на підставі лише результатів генетичних тестів, які зараз стали трендовими, встановлювати не слід.

Люди, які дійсно мають проблеми з перетравленням молочних продуктів, повинні обмежувати їх вживання за один прийом, але не слід відмовлятися від них повністю. Професор Швець дає просту, але дієву пораду: таким людям варто спробувати випивати менше склянки молока за один раз. У більшості випадків (близько 90%) це дозволить уникнути будь-яких негативних симптомів. Це дає можливість і далі отримувати необхідний білок, кальцій та інші мікроелементи, які незамінні для здорового харчування. Таким чином, резюмує лікар, немає жодного сенсу переходити на рослинні альтернативи, оскільки вони значно гірші за складом. Краще знайти свій безпечний обсяг споживання коров’ячого чи козиного молока та кисломолочних продуктів, які мають потужний пробіотичний потенціал і є основою якісного ЗОЖ.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.